-
Załączników: 2
Witam!
Dane fundamentalne działają na dłuższą metę, ale w ciągu dnia naprawdę są bezużyteczne. Może ktoś zarabia przy użyciu tylko fundamentalnych danych, ale osobiście nie widziałem takich ludzi. Dane techniczne pokazują teraz, że cena prawdopodobnie będzie nadal rosła do poziomu 1,0650.
Trzeba zbierać zlecenia stop. Wczoraj nie było warunków do spadku, nawet jeśli cena będzie się odwracała w celu dalszego spadku, zajmie to cały dzień.
Oznacza to, że dzisiaj para będzie się znajdowała w kanale bocznym.
Dlatego jestem na razie za kontynuowaniem wzrostu, ale jeśli się zatrzymamy, to nic strasznego, bo jest piątek.
Sesja amerykańska rozpoczęła się dobrze, byłoby nieźle kontynuować ruch i pokonać 100+ punktów. Myślę, że dzisiejszy występ EBC miało na to swój wpływ, a dolar spowalniał, bez dodatkowych wolumenów będzie mu trudno, więc korekta jest konieczna.
Jeśli cena wzrośnie o kolejne 100 punktów, to będzie bardzo dobrze!
Jednak wczorajsze wiadomości nic ciekawego nie pokazały, para mogła natychmiast wzrosnąć do poziomu 1,0650. Dlatego dzisiaj może się zatrzymać w kanale bocznym.
Chociaż analizując dane techniczne, można stwierdzić, że cena ma warunki do dalszego wzrostu, ale nie wiadomo czy wzrost ten nastąpi pod koniec tygodnia.
Dobrze byłoby osiągnąć poziom 1,0650, co ostatecznie doprowadzi do wzrostu wszystkich wskaźników, a w momencie korekty można będzie kupić.
W międzyczasie nadal istnieje opcja powrotu do przedziału 1,05 - 1,0550, gdzie para najprawdopodobniej się zatrzyma do czasu publikacji ważnych wiadomości, jak to było wcześniej.
Dlatego mam dwie opcje na dziś. Kontynuacja wzrostu do poziomu 1,0650, uruchomienie stopów i korekta lub kanał boczny bez aktywnego ruchu.
Załącznik 2565
Załącznik 2566
-
Załączników: 1
Dzień dobry!
Wczoraj para walutowa EUR/USD zbliżyła się do poziomu 1,06 (1,0460 - 1,0608), ale już powróciła do 1,05 i obecnie znajduje się między poziomami wsparcia 1,0550 i 1,0493 oraz poziomami oporu 1,0641 i 1,0698. Teraz byki powinny osiągnąć maksimum z maja - 1,0642. Po osiągnięciu tego ważnego dla niedźwiedzi poziomu para może ruszyć w kierunku górnej granicy kanału handlowego na wykresie dziennym (1,08).
Załącznik 2567
-
Dzień dobry!
Czekam na korektę po przebiciu oporu 1,0650. Jeśli cena zacznie spadać wcześniej, nie stworzy to warunków do zakupu.
Trzeba osiągnąć poziom oporu, wtedy można będzie rozważyć wzrost, ponieważ przedział się rozszerzy, a cena ruszy w górę.
Jednak obecnie para znajduje się w kanale bocznym, w którym może spędzić kolejny tydzień, jeśli nie dojdzie do przebicia maksimów.
Właśnie teraz obserwowana jest niewielka przewaga kupujących, dzięki czemu możemy odnowić poziom 1,0650.
Załącznik 2569
Załącznik 2570
-
Na wykresie godzinowym cena znajduje się w kanale spadkowym. Dziś rano para wzrosła i osiągnęła górną granicę tego kanału, jest to poziom 1,0592, na którym wzrost pary może się zatrzymać. Teraz, aby kontynuować ruch w górę, cena musi opuścić ten kanał i ruszyć w górę. Jeśli cena ruszy w górę, co według mnie jest bardzo prawdopodobne, wzrost może być kontynuowany do maksymalnego celu 4. fali formacji Wolfe'a, jest to poziom 1,0660. Jeśli cena teraz się odwróci i ruszy w dół, może osiągnąć dolną granicę tego kanału 1,0538, po czym para się odwróci i spróbuje kontynuować wzrost.
Załącznik 2571
-
Spodziewam się korekty z obecnego poziomu do 1,0600 lub co najmniej do 1,0650. Wczoraj euro dobrze umocniło się po publikacji wiadomości z Niemiec, prawie wszystkie czterogodzinne świece są wzrostowe, ale dziś dzień zaczął się od spadkowych, co jest już dobrym sygnałem dla tych, którzy oczekują spadku do dolnej granicy kanału wzrostowego. Dziś opublikowane zostaną indeksy działalności gospodarczej w sektorze produkcyjnym i usługowym w kluczowych państwach UE, a także analogiczne indeksy w całej UE. W Stanach Zjednoczonych zostaną opublikowane dane na temat sprzedaży mieszkań, ale oczekiwania są już dostosowane do spadku wskaźników, więc nie należy się spodziewać negatywnych wiadomości dotyczących silnej reakcji uczestników rynku.
Załącznik 2572
-
Cześć!
Sprzedaż wygląda teraz obiecująco, ale jak możemy sprzedawać, gdy cena idzie w górę.
Myślę, że należy poczekać na test oporu, i już po tym podejmować konkretne działania. Na razie cena osiąga maksima, ale jest szansa, że ruszy jeszcze wyżej.
Na razie czekam. Rano nastąpiła korekta, a teraz się dowiemy, czy jest opór na górze, czy nie.
Oznacza to, że aby sprzedać, musimy poczekać na wzrost bez odnowienia maksimum na poziomie 1,07, a podczas ruchu w odwrotnym kierunku można będzie sprzedać.
Teraz jest za wcześnie, aby sprzedawać.
Jeśli maksimum zostanie osiągnięte, sprzedaż w ciągu dnia przestaje być aktualna. Lepiej będzie sprzedać, albo trochę poczekać.
Załącznik 2573
Załącznik 2574
-
Buenos dias wszystkim!
Na wykresie godzinowym po wczorajszej dużej fali wzrostu obserwowana jest lekka korekta. Na razie priorytetem pozostaje dalszy wzrost i zakupy. Obecny spadek może nadal utrzymywać się do nachylonego wsparcia blisko poziomu 1,0640. Oczekuje od niej aktywnego wznowienia wzrostu i dalszego ruchu w kierunku oporu 1,0700. Spodziewam się, że cena w ciągu najbliższych kilku dni może wzrosnąć do poziomu oporu 1,0765. To właśnie od tego poziomu jestem gotowy sprzedać w oczekiwaniu na wznowienie spadku pary i ogólnego trendu spadkowego. Tymczasem powstaje tygodniowa wzrostowa formacja tory kolejowe, więc najprawdopodobniej presja wzrostowa będzie nadal obserwowana.
Nie będę jeszcze mówić o gwałtownym wzroście, ale na pewno taka możliwość istnieje, sądząc po indeksie dolara. Nie będę wybiegał za daleko do przodu, po prostu będę o tym pamiętać.
Załącznik 2576
-
Dzień dobry!
Wczoraj para dokonała korekty, dziś teoretycznie powinna przetestować maksimum. Teraz czekam na wzrost w kierunku 1,0750, a potem wszystko będzie zależeć od tego, czy zostanie przebity ten poziom. Sytuacja na większych wykresach się nie zmieniła, czterogodzinny i godzinowy wskazują na wzrost.
Oczywiście nie daje to gwarancji, ale myślę, że jest za wcześnie, aby mówić o globalnym spadku.
Myślę, że nastąpi kolejna fala wzrostu, cień i odwrócenie w dół, albo kontynuujemy wzrost do poziomu 1,08.
Już otworzyłem niewielką pozycję kupna, teraz trochę poczekam. Jeśli cena zacznie spadać, można będzie otwierać nowe pozycje w kierunku przeciwnym głównemu ruchowi, aby przetestować opór.
Jeśli wiadomości nic nie zepsują, to w tym tygodniu możemy osiągnąć poziom 1,08.
Załącznik 2579
Załącznik 2580
-
To jest normalne, że przed publikacją wiadomości cena się zatrzymuje. Wczoraj zostały opublikowane protokoły z ostatniego posiedzenia. Reakcja nie była jednak jednoznaczna. Para wzrosła od poziomu wsparcia 1,0650, nawet udało się w nocy osiągnąć poziom 1,07, ale w tej chwili cena ponownie spadła i ogólnie mamy konsolidację w małym przedziale.
W takich warunkach handel jest nieprzewidywalny. Dlatego nie zamierzam handlować na obecnych poziomach, jestem gotów sprzedać od 1,0800 po dotknięciu linii pochyłej.
Cena może rozpocząć spadek na wykresie godzinowym dopiero po spadku poniżej poziomu 1,0600, na którym znajduje się silne wsparcie. Przebicie tego poziomu prawdopodobnie wznowi spadek w kierunku poziomu 1,0350, a następnie zostaną odnowione nowe minima.
Załącznik 2582
-
Wczoraj nie udało się dotrzeć do poziomu 1,07, a dziś się udało. Tak jak planowałem, zamknąłem zakupy na poziomie 1,0701. Protokoły Fed nic nie dały. Nawet zmienność nie wzrosła. Ogólnie wczorajszy ruch był niezły. W ciągu dnia para euro/dolar pokonała prawie 100 punktów.
Według mnie na wykresie dziennym cena nie powinna ruszyć w górę. W tym tygodniu cena przestała spadać i weszła do kanału bocznego. Dla rozpoczęcia wzrostu konieczne jest osiągnięcie oporu z marca 1,1185, który znajduje się niezbyt blisko.
Jeśli chodzi o trend krótkoterminowy, to na wykresie godzinowym mamy kanał boczny z granicami 1,0749 (jeśli zostanie przebity, cena ruszy dalej na północ) i 1,0642 (wczorajsze minimum). Wsparcie 1,0642 nie jest odpowiedzialne za średnioterminowy wzrost. Dlatego może dziś zostać przebite, ale najpierw para musi znaleźć poziom oporu, z którego niedźwiedzie rozpoczną atak. Nie jest faktem, że obecny poziom 1,0706 będzie tym szczytem. Na razie nie rezygnuję z zakupów. Wszystko powyżej 1,0595 jest dla mnie strefą zakupu.
Załącznik 2583
-
Cześć! Wykres H1, para euro/dolar. Około godziny temu kupujący umocnili cenę powyżej wtorkowego maksimum 1,0749 (24.05 2022) i odnowili maksimum dnia 1,0766. Teraz para znajduje się w pobliżu górnej wstęgi wskaźnika Bollinger Bands na poziomie 1,0753. Poziom oporu jest poniżej ceny. W tym momencie średnia krocząca i wskaźniki techniczne wskazują na wzrost. Wstęgi Bollinger Bands są skierowane w górę. Dziś spodziewam się wzrostu ceny do poziomu 1,0774. Życzę powodzenia.
Załącznik 2586
-
Dzień dobry!
Spodziewam się spadku po zebraniu zleceń na poziomach 1,0750-1,08.
Nie możemy dziś osiągnąć górnej granicy, ale 1,0750 już został przebity. Uważam, że wzrost już się skończył, więc nie zaleca się kupowania tutaj.
Teraz potrzebujemy spadku w ciągu najbliższych kilku dni, aby osiągnąć poziom wsparcia na starszych wykresach i pewnie ruszyć w górę.
Na razie nie zamierzam sprzedawać, ponieważ nie jestem pewny spadku. Musimy poczekać na nowe poziomy albo wiadomości, więc na razie będę tylko monitorował przedział 1,07-1,0650.
Załącznik 2587
Załącznik 2588
-
Cele zostaną przesunięte daleko na północ, patrząc na to, jak cena przebija ważne poziomy. Okazuje się, że wczoraj para od momentu otwarcia sesji europejskiej prawie bez korekty pewnie rosła i w końcu wróciła do poziomu 100% (1,0748), a obecnie próbuje umocnić się powyżej, ale nie jestem do końca pewien, czy ta próba zakończy się sukcesem z powodu wykupienia pary.
Zakładam, że przed kolejną falą wzrostu para dokona niewielkiej spadkowej korekty do poziomu 1,0720, a najlepiej oczywiście byłoby wrócić do linii trendu wzrostowego, ale wątpię, że nastąpi tak dobra korekta.
Po tym, jak para wznowi swój wzrost, najbliższym celem wzrostu będzie opór na poziomie 123,6% (1.0842), gdzie będzie można zrobić przerwę przed wzrostem do głównego celu wzrostu, który wynosi 138,2% (1,0900), ale nie jestem do końca pewien, że możemy go dziś osiągnąć.
Warunkiem anulowania scenariusza wzrostowego będzie przebicie wsparcia na poziomie 76,4% (1,0654), które jednak znajduje się dość daleko od obecnych pozycji, ale pierwszą oznaką anulowania północy będzie umocnienie poniżej poziomu 1,07.
Załącznik 2591
-
Rozpoczął się nowy tydzień handlowy. Dziś cena znajduje się blisko maksimum 1,0695-1,0765. Europejska waluta z niewielkimi korektami się umacnia. Zgodnie z poprzednimi danymi, w tym tygodniu istnieje możliwość kontynuacji trendu północnego. Dziś głównym zadaniem kupujących jest pokonanie poziomu oporu 1,0765.
Jednak na razie:
1. Można zaryzykować i sprzedać euro, ale niepokoi mnie fakt, że w piątek mieliśmy już wzrostową korektę;
2. Cena euro może gwałtownie osiągnąć poziom 1,0765;
3. Poczekam na większy ruch i dopiero potem już będę szukał okazji do zakupu europejskiej waluty;
4. Docelowym poziomem wzrostu będzie 1,0695.
Załącznik 2592
-
Poniedziałek to ciężki dzień. Sesja azjatycka przebiega raczej w spokojnym trybie, cena naszej pary walutowej powoli, ale pewnie posuwa się na północ. Kupującym udało się przebić poziom 1,0750, gdzie obecnie trwa walka o miejsce pod słońcem. Niedźwiedzie z kolei znalazły się w niekorzystnej sytuacji, jednak aktualna cena wskazuje na dobre perspektywy dla sprzedających. Sprzedaż jest dla nas obiecująca, podczas gdy cena jest poniżej poziomu oporu 1,0770, a osiągnięcie tego poziomu przez byki, a następnie umocnienie ceny powyżej tej wartości zwiększy presję na sprzedających. Szczególną uwagę należy zwrócić na poziom 1,0735, ponieważ odbicie ceny po jego teście od góry z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi do zwiększenia liczby nabywców średnioterminowych i umocnienia ceny powyżej poziomu 1,0770. Celem kupujących jest test poziomu 1,0800, gdzie sprzedaż będzie dość obiecująca. Ogromnych zysków wszystkim życzę.
Załącznik 2594
-
Dzień dobry wszystkim ! Wskaźnik levels na euro nie pokazał nic nowego, więc nadal oczekuję korekty, mimo że otworzyliśmy się na dolnej granicy kanału i oczywiście istnieje ryzyko wznowienia wzrostu. Poziom 1,0769 został osiągnięty, więc czekam na spadek w kierunku 1,0553 w ramach korekty, a jeśli nawet ruszymy w tym kierunku, wszystko będzie zależeć od sytuacji na wykresie i intensywności spadku. Tylko na podstawie tych danych będzie można zrozumieć, czy jest to korekta, czy nie. Nie wspominam na razie o poziomie 1,0260, ponieważ wzrost może być długotrwały. Mamy tam też kilka poziomów do osiągnięcia.
Załącznik 2597
-
Tak więc rynek otworzył się bez niespodzianek, byki na razie dominują, jak to było w momencie zamknięcia rynku w zeszły piątek. Nadal mamy trójkąt z perspektywą dalszego wzrostu, pozostaje tylko przebić poziom oporu 1,0760. W tym przypadku czekam na dalszy wzrost w kierunku pochyłego oporu w okolicy 1,0790 i tutaj główną intrygą jest odpowiedź na pytanie: czy będzie dobry spadek z powstaniem świec odwrócenia, czy też cena przebije tę pochyłą linię?
W pierwszym przypadku można mieć nadzieję na powstanie nowej fali spadku zgodnie z trendem i dalszy ruch w kierunku 1,05 i 1,03. W drugim przypadku po prostu zostaną uruchomione stopy niedźwiedzi i cena ruszy w kierunku poziomu 1,09 i dalej do oporu 1,0935. Stawka jest wysoka, więc czekam na dobre ruchy w najbliższym czasie, mam nadzieję, że nie utkniemy w konsolidacji w oczekiwaniu na piątkowe dane z rynku pracy.
Załącznik 2598
-
Pozytywów z rynku pracy i Fed też nie oczekuję, spodziewam się spadku pary, więc planuję sprzedać.
W nocy para nieznacznie spadła. Teraz pozostaje czekać na początek europejskiej sesji, aby dowiedzieć się, czy nastąpi dalszy spadek? Jeśli tak, to liczę na spadek w kierunku poziomu 1,0635. Teraz jest to dla mnie kluczowy poziom wsparcia, którego przebicie oznaczałoby wznowienie trendu niedźwiedzi. Cóż, stamtąd byki mają również duże szanse na wznowienie wzrostu.
Trudno teraz ocenić sytuację, korzystają tylko z danych technicznych, tym bardziej w ciągu dnia. Nowe wiadomości mogą wszystko zmienić. Na razie liczę na sprzedaż, ponieważ ponowny test nachylonego przebitego wsparcia został bardzo dokładnie wykonany i spadek do wczorajszego minimum na poziomie 1,0680 wydaje się teraz najbardziej prawdopodobnym scenariuszem. A potem cena może ruszyć w kierunku poziomu 1,0635.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...4&d=1654058865
-
Dzień dobry!
Na pivocie cena umocniła się nieco poniżej poziomu 1,070. Teraz poczekam na osiągnięcie poziomu 1,0750.
Nie mam żadnych sygnałów spadku, ani wzrostu. Jednak dane techniczne wskazują na to, że trend wzrostowy jest nadal aktualny, więc sygnały zakupu mają większy priorytet.
Teraz pytanie brzmi, czy ten ruch zostanie wznowiony. W rzeczywistości cena znajduje się w przedziale 1,07-1,0750.
Nie pójdę już w dół, nastąpiła korekta na czterogodzinnym wykresie, teraz potrzebujemy wzrostu, aby potwierdzić trend lub testu oporu i dalszego spadku.
Oczywiste jest, że z obecnych poziomów cena może spaść niżej do poziomu 1,0650, ale uważam, że lepiej nie sprzedawać przed rozpoczęciem europejskiej sesji.
Spadek jest teraz słaby, parze nie udało się umocnić poniżej poziomu wsparcia 1,07. Bardziej przypomina klasyczne uruchomienie zleceń.
Dzisiaj też czekam na wzrost do poziomu 1,0750, zobaczymy, jak na to zareaguje rynek.
Jeśli nie wrócą w dół, możemy spróbować w górę, aby kontynuować trend w kierunku 1,08.
Na razie nie otwierałem pozycji, poczekam na sesję europejską. Wskaźniki pokazują teraz kanał boczny, to znaczy oba kierunki są aktualne.
Stosunek otwartych pozycji nie ma wyraźnej przewagi, co również nie jest dobre dla ruchu w określonym kierunku, cena może stać w miejscu przez cały dzień.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...7&d=1654055397
https://forexdengi.com/filedata/fetc...8&d=1654055419
-
Dzień dobry!
Cena przebiła poziom 1,0640, na co rynek w żaden sposób nie zareagował.
Myślę, że dzisiaj cena spadnie jeszcze niżej, do poziomu 1,060 i być może zwiększy się liczba zleceń i nastąpi odwrócenie.
Jednak w tej chwili nie ma żadnych warunków dla wzrostu, uważam, że lokalny wzrostowy trend się odwrócił, a teraz sprzedaż lub handel w przedziale będą aktualne do końca tygodnia, jeśli dziś cena znajdzie się w kanale bocznym.
Czekam na spadek do 1,06-1,0550, ale nie wejdę podczas sesji azjatyckiej, może to zrobię podczas europejskiej, ponieważ nie chcę siedzieć w kanale bocznym.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...9&d=1654128855
https://forexdengi.com/filedata/fetc...0&d=1654128869
-
Obecnie rozważam tylko sprzedaż. Wczoraj cena pokonała 100 punktów prawdopodobnie po publikacji wiadomości z USA. Wraz z rozpoczęciem europejskiej sesji cena znów próbuje wzrosnąć, ale na razie w to nie wierzę. Czekam na osiągnięcie poziomu 1,0700, po czym rozważę sprzedaży pary.
Przynajmniej nie sądzę, żeby para mogła wzrosnąć powyżej poziomu 1,0800, według mnie jest to pułap. Jednak oczywiście, jeśli ta granica zostanie przebita, sytuacja może się radykalnie odwrócić, ponieważ na wykresie miesięcznym w maju narysowano bardzo stromy wzrostowy pin-bar, który zostanie osiągnięty w przypadku wzrostu powyżej 1,0800, co oczywiście negatywnie wpłynie na wyniki niedźwiedzi.
Dziś i jutro planuję sprzedaż przy próbach wzrostu. Stawiam na amerykańską sesję i publikację statystyk dotyczących rynku pracy.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...8&d=1654154468
-
Na wykresie godzinowym cena przebiła poziom 1,0746. To nie w stylu niedźwiedzi, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę siatkę Fibo, więc jest za wcześnie, aby mówić o spadku. Wczoraj było zupełnie inaczej... Na razie zamierzam poczekać na korektę do poziomu 1,0720, a nawet 1,0690. Stąd czekałbym na próby wzrostu, ale najprawdopodobniej ograniczymy się tylko do osiągnięcia maksimum, więc zakładam taki zygzak, ale... Nie wiem, czy powinienem dziś otwierać pozycję...muszę jedank odrobić straty.
Nie spodziewam się kontynuacji wczorajszego wzrostu, ponieważ linia trendu wzrostowego została jednak przebita, a cena umocniła się powyżej poziomu 50% (1,0766). Ustalenie ceny powyżej EMA100 i EMA200 oczywiście przemawia za nastrojem północnym, ale nie widzę już silnych argumentów za wzrostem.
Jeśli chodzi o korektę spadkową do przedziału 1,0690 - 1,0720, zgadzamy się z powodu wykupienia, ale ta korekta może łatwo przerodzić się w dalszy spadek, a do tego musimy umocnić się poniżej poziomu 1,07.
Dzisiaj rozważam powrót pary do wsparcia na poziomie 61,8% (1,0668), ale sytuacja się wyjaśni tylko na sesji amerykańskiej, ponieważ główny ruch nastąpi akurat w jej trakcie, poza tym nie należy zapominać o dzisiejszych statystykach dotyczących bezrobocia w Ameryce, które również mogą wpłynąć na cenę.
Uniemożliwi realizację południowego scenariusza przebicie oporu 1,0766, po którym można będzie liczyć na wzrost do poziomu 1,085, ale to dopiero w przyszłym tygodniu.
https://charts.mql5.com/32/725/eurus...orex-group.png
-
Dzień dobry! Zyskownego zakończenia tygodnia życzę!
Wczoraj parze euro/dolar udało się wzrosnąć, cena osiągnęła nawet więcej, niż powinna. Wygląda na to, że teraz niedźwiedzie nie są już tak pewne kontynuacji spadku, ale uczestnicy sprzedawali parę w momencie korekty do minimum 1,0700-10, więc taki ruch z uruchomieniem zleceń stop loss sprzedawców był oczekiwany. Jeśli jednak teraz cena umocni się powyżej poziomu 1,0730-40, wtedy będzie miała szanse na wzrost i osiągnięcie przedziału 1,0830-50.
I jak zauważyłem wczoraj, opcja ze wzrostem powyżej 1,0730-40 wyglądała bardzo dobrze, jak również zbliżenie się do poziomu oporu 1,0770-85 z późniejszym spadkiem ceny i przebiciem wsparcia 1,0635-45, a następnie do poziomów 1,0555-75 i 1,0460-1,0500.
Podsumowując, trzeba poczekać na wyjście ceny z obecnej konsolidacji w granicach 1,0730-40 i 1,0770-85. W związku z tym, w przypadku przebicia w dół, cena spadnie w kierunku 1,0700-10, umocnienie powyżej 1,0770-85 doprowadzi do osiągnięcia poziomu 1.0830-50.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...8&d=1654231080
https://forexdengi.com/filedata/fetc...9&d=1654231095
https://forexdengi.com/filedata/fetc...1&d=1654231710
-
Sesja azjatycka teraz prawdopodobnie nic nie decyduje. Trzeba poczekać na sesję europejską.
Spodziewam się albo spadku do poziomu 1,07, albo kontynuacji wzrostu do poziomu 1,08. Druga opcja jest bardziej wiarygodna.
Patrząc na wolumen obrotu, można stwierdzić, że wsparcie dla byków jest obecnie duże i korekta spadkowa nie jest konieczna, a na górze nie mamy oporu. Dlatego uważam, że dzisiaj cena osiągnie poziom 1,08.
Jednak nie zrozumiałem, dlaczego wczoraj para wzrosła bez korekty, pokonując 110 punktów jednym ruchem.
Mam nadzieję, że dziś po prostu ruszymy w górę bez zmiany kierunku.
Przynajmniej do przyszłego tygodnia zostaniemy w kanale bocznym, a potem zobaczymy. Jest za wcześnie, aby mówić o przyszłym tygodniu i celach. Myślę, że tygodniowa świeca będzie miała umiarkowany przedział - około 200 pkt. Ogólnie rzecz biorąc, niedźwiedzie obecnie trochę dominują. Czekam na spadek do minimum.
Wczorajszy dzień nic nie przyniósł niedźwiedziom, od 1,07 i 1,0750 nawet dokonały korekty, co potwierdza siłę trendu wzrostowego i wskazuje na brak sprzedawców. Dlatego dzisiaj jestem za kanałem bocznym lub kontynuacją trendu do poziomu 1,08.
Sprzedaż można teraz rozważyć tylko w ramach korekty, która może nawet nie nastąpić.
Cena ruszyła w dół i wróciła z powrotem. Jeśli teraz będzie rosła bez korekt, to już nie będzie zaskoczeniem.
Ale na razie poniedziałkowe maksimum 1,0786 nie zostało osiągnięte, więc nie wykluczam kanału bocznego, aby zwiększyć liczbę otwartych pozycji lub wznowić spadek.
Nie będę sprzedawać, ponieważ teraz nie mamy oporu dla sprzedaży, ale jeśli cena przetestuje poziom 1,0750 od dołu do góry, można byłoby sprzedać do poziomu 1,0650.
Tymczasem docelowym poziomem zakupu jest 1,08.
Tylko w krótkim okresie te wskaźniki nie pomogą. Jeśli sytuacja się zmieni po publikacji wiadomości, liczby również zostaną zmienione, więc trzeba będzie szukać pozycji wejścia w innym kierunku, a kto wie, jak się rozwinie sytuacja. Więc na razie nie radzę handlować.
Wskaźnik nie pokazuje kierunku, ale jeśli kiedy zbliża się wartości krytycznych (80/20), liczby te można wykorzystać jako wskaźnik kierunku. Na przykład teraz mocno dominują sprzedawcy, co wskazuje na kontynuację trendu wzrostowego.
Aby stosunek się zmienił, potrzebujemy nowych granic cenowych, albo musimy poczekać kilka dni w kanale bocznym, aby weszli kupujący i ruszyli w dół. Jednak w ciągu dnia wskaźnik ten naprawdę jest bezużyteczny, wczoraj nic nie wskazywało na odwrócenie i dalszy ruch w przeciwnym kierunku, cena pokonała 110 punktów.
Teraz jestem poza rynkiem, bo sytuacja jest dwojaka, ale nie chcę trzymać zleceń przez weekend.
Jednak ogólnie czekam na dalszy wzrost do poziomu 1,08.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...2&d=1654234276
https://forexdengi.com/filedata/fetc...3&d=1654234290
-
Powodem zwiększonej zmienności są sytuacja geopolityczna i niezwykłe wiadomości.
W tej chwili mamy oczekiwaną konsolidację w pobliżu oporów w okolicach poziomu 1,0760. Istnieje ryzyko, że konsolidacja ta będzie obserwowana do momentu publikacji danych z rynku pracy w USA. Spodziewam się spadku lub wznowienia trendu niedźwiedzi, lub przebicia oporów od dołu. Wtedy sytuacja będzie bardzo ciekawa: uruchomienie stopów wielu sprzedawców. Ze względu na to para może gwałtownie wzrosnąć, a znaczący opór jest widoczny tylko w okolicach poziomu 1,0930. Wzrost w tym kierunku uruchomi wzrostowy pin-bar na wykresie miesięcznym, a następnie sytuacja na starszych wykresach radykalnie się zmieni.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...4&d=1654234501
-
Sesja azjatycka przebiega dość spokojnie, sprzedawcy tej pary walutowej podjęli próbę przebicia poziomu 1,07, jednak na poziomie 1,0710 cena się odbiła, a kupujący przejęli inicjatywę. Wykres godzinowy wskazuje na to, że na poziomie 1,0710 kupujący ma wsparcie, dlatego konieczne jest zrozumienie tego, że otwarcie zleceń zakupu na tym poziomie jest obiecujące. Celem kupujących jest test poziomu oporu 1,0760-1,0780, w którym sprzedaż znów stanie się interesująca, poziom 1,0765 działał już jako opór, utrzymując w ten sposób dalszy wzrost ceny. W związku z tym, moim zdaniem, pozycję kupna lepiej przenieść do progu rentowności, lub zrealizować zysk w celu dalszego otwarcia zleceń sprzedaży z przedziału oporu 1,0760 - 1,0780. W ten sposób można idealnie otworzyć pozycję sprzedaży zgodnie z trendem spadkowym w średnim okresie. Głównym celem sprzedawcy jest obecnie osiągnięcie strefy wsparcia 1,0700-1,0680 i dalsze umocnienie ceny poniżej tej wartości.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...4&d=1654485830
-
Dzień dobry!
Poranne ruchy ceny nie będą miały dużego znaczenia na europejskiej sesji, są to tylko zdarzenia o znaczeniu lokalnym, zwłaszcza że wszystkie główne pary w stosunku do dolara (euro, funt, aussie, kiwi) nieco wzrosły w momencie osiągnięcia docelowych poziomów na wszystkich byczych czterogodzinnych wskaźnikach stochastycznych.
Trzeba przeczekać, a dopiero potem podjąć jakąkolwiek decyzję! Na zrzucie przedstawiłem bardziej informacyjny wykres godzinowy, wykres H4 możecie przestudiować samodzielnie.
Euro ma na celu przebicie poziomu 1,0764, więc byki mają wyraźny punkt odniesienia, aby ruszyć w górę w momencie jego przebicia.
Niedźwiedzie nie mają jeszcze takiego wyraźnego sygnału!
W każdym razie sesja europejska i wzrost wskaźnika stochastycznego na wykresie H4 dadzą nam dużo do myślenia.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...2&d=1654494096
-
Dzień dobry!
Cena nie wykazuje oznak ruchu w okresie trwania sesji azjatyckiej. Najwyraźniej wynika to z nieobecności części uczestników rynku. Hibernacja na pewno potrwa do sesji europejskiej, kiedy po weekendzie zostaną opublikowane dane z Wielkiej Brytanii. Prognoza weekendowa jest nadal aktualna, a mianowicie powrót do poziomu 1,0704 na początek. Ale jeśli weźmiemy pod uwagę, że poziom ten już został osiągnięty, cena osiągnęła nawet poziom 1,0710, to na razie możemy rozważyć drugą część planu - wzrost do 1,0773. Ale jeśli tam dotrzemy - spadek najprawdopodobniej nie nastąpi. Uważam że głównym ruchem będzie spadek, a głównym celem jest ustalenie, kiedy zakończy się korekta północna i będzie można korzystnie sprzedać. Drugie pytanie brzmi, czy zostanie osiągnięty poziom 1,0742, aby ruszyć dalej w kierunku 1,0773. Obserwuję te dwa opory.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...8&d=1654486778
-
Życzę wszystkim dobrego humoru! Kanał regresji liniowej na wykresie godzinowym skierowany jest w górę, określając fazę aktywną od strony kupującego. Byki rosną, aby osiągnąć ważny poziom 102,73, do którego wcześniej już docierały, ale nie udało się go przebić. Bez jego przebicia wzrost nie jest możliwy. Pozycje zakupu znajdują się w pobliżu dolnej granicy kanału do poziomu Murraya 101,37. W strefie kupna kupujący ochraniają swoje stopy przed sprzedawcami. Stopy zostaną uruchomione, gdy cena umocni się poniżej poziomu 101,37, po czym zakupy nie będą już aktualne, ponieważ sprzedawcy będą handlowali zgodnie z trendem na wykresie H4.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...0&d=1654486573
-
Zaznaczyłem na wykresie poziomy testu. Najwyższy poziom to 1,0878 i 1,0936. Jednak najniższe poziomy testu to 1,0455 i 1,0353. Chciałem zrozumieć, w jakim kierunku ruszy para euro/dolar, ponieważ interesuje to większość uczestników rynku. Czarna linia to poziom wsparcia 1,0628. Przebicie tego poziomu w dół spowoduje sprzedaż, ale odbicie, wręcz przeciwnie, wesprze parę i doprowadzi do wzrostu.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...6&d=1654569967
-
Nie udało mi się wczoraj zarobić na sprzedaży, ponieważ walczyłem z funtem przez cały dzień, ale w końcu mnie pokonał. Myślę, że nie warto sprzedawać, ponieważ spadek pary jest nadal aktualny, a w przeciwieństwie do funta ta para nadal skierowana jest w dół.
Pomimo wczorajszego dobrego popołudniowego wzrostu, para nadal znajduje się w kanale spadkowym, a spadek idzie zygzakiem. Wczoraj nie udało się umocnić powyżej oporu na poziomie 50% (1,0706), po czym cena się odbiła, a następnie rozpoczęła spadek, który trwa do tej chwili, i niby można już sprzedawać, przebicie poziomu 50% zatrzyma spadek, a poziom ten jest już blisko.
Aby przyśpieszyć spadek, para musi najpierw przebić dynamiczne wsparcie EMA100, od którego wczoraj odbiła się cena. Teraz głównym celem spadku jest wsparcie na poziomie 100% (1,0626), gdzie trzeba będzie ponownie przemyśleć strategię.
Nie warto zapominać o jutrzejszym posiedzeniu EBC, ponieważ para dzisiaj prawdopodobnie będzie niezbyt aktywna. Jeśli dzisiaj parze uda się zamknąć dzień poniżej poziomu 1,0626, to jutro będę czekał na reakcję niedźwiedzi na posiedzenie EBC.
https://charts.mql5.com/32/773/eurus...orex-group.png
-
Witam. Obecnie na parze EUR/USD mam otwarte pozycje kupna, ale na razie nie wiem, czy robię słusznie - wykres (H4) wskazuje na zakupy - cena przebiła poziom 1,0640, przetestowała go z drugiej strony i teraz czekam na wzrost do poziomu 1,0820 - fala spadkowa się zatrzymała, ale cel nie został jeszcze osiągnięty.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...3&d=1654664088
-
Sesja azjatycka przebiega dość spokojnie, cena naszej pary walutowej powoli, ale pewnie spada. W ciągu ostatniego dnia sprzedawcom nie udało się umocnić poniżej strefy wsparcia 1,0680 - 1,0660, na poziomie 1,0655 kupujący przejęli inicjatywę, utrzymując w ten sposób cenę przed dalszym spadkiem. Po tym, jak parze ponownie nie udało się umocnić na poziomie 1,07, sprzedawcy ponownie testują tę strefę wsparcia, poza tym nie obserwuje się dużego zainteresowania wśród kupujących. Uważam, że sprzedaż na obecnym poziomie jest nadal obiecująca, jednak kupujący mogą ponownie stanąć w obronie poziomu 1,0655 i odepchnąć parę do poziomu 1,0690, a osiągnięcie tego poziomu i dalsze umocnienie ceny powyżej niego z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi do testu górnej granicy znajdującej się na poziomie 1,0750. Celem sprzedających jest osiągnięcie poziomu wsparcia 1,0660, po umocnieniu ceny poniżej tej wartości celem będzie test poziomu 1,06. Życzę zysków i dobrego nastroju.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...3&d=1654666933
-
Dzisiaj zostanie opublikowany szereg wiadomości, które na pewno wstrząsną rynkiem. Jednak biorę pauzę, dobrze, że wczoraj nie otworzyłam pozycji.
Ogólnie rzecz biorąc, w ciągu dnia nie wszystko wygląda ponuro dla kupujących. Ostatnie dwie świece, choć z małymi korpusami, są wzrostowe. Jednak wyraźnie widać opór na poziomie 1,0742. Wskaźnik nie pokazuje odwrócenia w górę.
Wcześniej oczywiście zaznaczałam, że celem wzrostu jest poziom 1,0920 (50% Fibo) i 1,0950 (138,2), ale nie będę kupowała na obecnych poziomach. Cena w tej chwili się zatrzymała, ale kupowanie w momencie przebicia nie jest dobrą opcją. Bez korekty nie będę wchodziła. Lepiej poczekać, kiedy opuści kanał boczny i ruszy w jakimś kierunku...
https://forexdengi.com/filedata/fetc...7&d=1654742695
-
Witam.
Wczoraj parze nie udało się kontynuować spadek do poziomu 1,0540. Cena trochę spadła, odwróciła się, osiągnęła poziom 1,0720, na którym znajdują się stopy spekulantów, pokonała ich, ale stopy krótkoterminowe 1,0750 nie zostały przebite. Para osiągnęła poziom 1,0749, czyli zabrakło jej 1 punktu. Myślę, że dziś para przebije ten poziom i kontynuuje wzrost, albo nastąpi korekta do poziomu 1,0540, jak prognozowano wczoraj.
Stopy spekulanta pozostały na poziomie 1,1720, stopy tradera krótkoterminowego pozostają na poziomie 1,0750, stopy tradera średnioterminowego pozostają na poziomie 1,0540, stopy tradera długoterminowego pozostają na poziomie 1,1015. Stopy spekulanta na poziomie 1,0720 nie zostały przebite, więc nie wykluczam, że para będzie nadal spadać do poziomu 1,0540, do fal(ii), gdzie spodziewam się zakończenia tej fali. W przypadku przebicia tego poziomu zakładam spadek do poziomu 1,0315 ale tutaj będzie opcja nie tylko z falą (ii). Po przebiciu stopów traderów krótkoterminowych 1,0750 spodziewam się dalszego wzrostu do poziomu 1,1015 w ramach fali (iii), a jego przebicie potwierdzi trzecią falę. Jeśli poziom ten nie zostanie przebity, nie wykluczam korekty do (C).
https://forexdengi.com/filedata/fetc...4&d=1654748252
-
Nie wiem, dlaczego wczoraj nie został uruchomiony buy stop kupujących euro, ale uznałem to za znak, że nie powinienem zamykać wszystkich pozycji kupna, ale jak zwykle zamknąłem tylko jedną trzecią. Mimo że wczoraj para weszła do przedziału 1,0730-1,0770, nie znalazłem powodów do sprzedaży (od 1,0750 może bym sprzedał, ale zabrakło kilku punktów).
Biorąc pod uwagę fakt, że euro nie opuściło kanał boczny, dobrze byłoby spojrzeć na reakcję na wzrost do przedziału 1,0825-1,0865 na dzisiejszym posiedzeniu EBC, jak to często bywa w momencie ogłoszenia stopy. Jeśli cena osiągnie zaznaczony przedział, dobrze byłoby, gdyby nastąpiła korekta do przedziału 1,0535-1,0555 i dalszy wzrost do poziomu 1,1080!
Jest to podstawowy scenariusz ruchu, ale nie wiadomo, czy zostanie zrealizowany, ponieważ cena może zrealizować alternatywne scenariusze. Niemniej jednak uważam, że docelowym poziomem dla pozycji długich jest przedział 1,0535-1,0555, dla krótkich - 1,0825-1,0865 - tutaj tygodniowe kontrakty tworzą dość silny opór, dlatego warto używać tych poziomów w handlu średnioterminowym.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...6&d=1654747385
-
Europejska sesja od dawna nie jest już czymś poważnym, więc nie sądzę, że cena gdzieś wystrzeli w godzinach porannych. Nadal mam otwarte pozycje sprzedaży, a cena w ciągu nocy trochę wzrosła (o 10 punktów).
Jeśli wzrost będzie kontynuowany, a cena wzrośnie do nachylonych oporów w okolicy poziomu 1,0740, wtedy może nastąpić przebicie w górę, co uruchomi zlecenia stop niedźwiedzi, a liczba tych stopów może być całkiem duża, więc cena może wzrosnąć do poziomu 1,08. Nie wykluczam tej opcji w przypadku publikacji wiadomości z posiedzenia EBC.
W przeciwnym razie czekam na spadek do poziomu 1,0670, a jeśli wiadomości zostaną negatywnie odebrane, cena może spaść do poziomu 1,0630. Handel poniżej niej będzie wskazywał na wznowienie trendu niedźwiedzi.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...8&d=1654751837
-
Wczoraj kupujący obronili poziom wsparcia 1,0680, podczas gdy cena naszej pary walutowej wzrosła do poziomu 1,0710, wskazując nam w ten sposób, że jego interesuje ich poziom 1,07. Jednak poziom 1,0750 nie pozwolił im ruszyć dalej, występując w roli oporu i powstrzymując cenę przed dalszym wzrostem. W związku z tym uważam, że sprzedaż na obecnym poziomie jest obiecująca, dlatego sprzedałem przed napisaniem tego postu. Kupujący jest w stanie ponownie przetestować przedział oporu 1,0750 - 1,0770, gdzie moim zdaniem sprzedawca będzie musiał przejąć inicjatywę. Głównym celem sprzedających dzisiaj będzie test okrągłego poziomu 1,0700, a następnie umocnienie ceny poniżej tej wartości. Kolejnym celem jest poziom 1,0660, występujący w roli wsparcia, utrzymując w ten sposób cenę przed dalszym spadkiem. Głównym celem niedźwiedzi jest test przedziału wsparcia 1,0630-1,0610. Priorytetem nadal jest sprzedaż, zgodnie z trendem spadkowym w perspektywie średnioterminowej, wzrost ceny traktujemy jako korektę.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...9&d=1654754111
-
Dzień dobry. Europejska waluta zaczęła tanieć. Szczerze mówiąc, wczoraj zakładałem, że euro będzie nadal rosło i umocni się powyżej poziomu 1,07. Jednak dzisiaj europejska waluta znajduje się na poziomie 1.0634 dolarów. Teraz trzeba szukać okazji do otwarcia pozycji sprzedaży. Techniczne dane wskazują na to, że:
Pomimo faktu, że cena euro tanieje w stosunku do dolara amerykańskiego, jest już za późno na sprzedaż;
Potrzebuję korekty wzrostowej;
W rzeczywistości potrzebuję, aby cena euro osiągnęła poziom 1,0671. Tam otworzę moje pierwsze zlecenia sprzedaży;
Zrealizuję zysk na poziomie 1,0610.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...3&d=1654833929
-
Ogólnie rzecz biorąc, cieszę się, że na D1 parze nie udało się przebić lokalnego szczytu, a zatem cena może dokonać korekty. Na razie spodziewam się korekty. Trudno powiedzieć, jak głęboko spadnie cena, ale poziom 1,05 najprawdopodobniej zostanie osiągnięty.
Tak więc wczorajszy zygzak 1,0773-1,0612 przyjęliśmy za podstawę. Przedział jest dość szeroki. Jednocześnie okazuje się, że możemy zobaczyć lokalną próbę wzrostu tylko do poziomu 1,0646. Tutaj znajduje się poprzednia strefa wsparcia, co oznacza, że jest to dobry poziom dla otwarcia pozycji. Jednak mamy jeszcze poziom 1,0660 (czerwoną linię trendu), który prawdopodobnie zostanie przetestowany od dołu do góry. Następnie czekam na kontynuację spadku w kierunku poziomu 1,0570.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...4&d=1654829149
Obserwowane jest tworzenie proporczyka, a jeśli naprawdę mamy do czynienia z proporczykiem, to jest to kolejny argument za wzrostem, ponieważ wskazuje na kontynuację ruchu.
Potwierdzeniem tworzenia proporczyka może być wczorajsza fala spadku. Jednak cena może spaść nawet głębiej, a mianowicie do poziomu korekty 50 (1,0570), ale wtedy będzie można rozważyć zakup.
Jedyne, co pamiętam, to to, że trendy nie rozwijają się tak szybko. Jeśli nadal mamy do czynienia nawet z krótkoterminowym odwróceniem na D1 w postaci ABC, myślę, że korekta będzie duża. W związku z tym cena może łatwo osiągnąć poziom 50 - 38,2, a dopiero potem ruszyć dalej w kierunku północnym.
https://forexdengi.com/filedata/fetc...5&d=1654829436
Ponadto na wykresie D1 w pobliżu poziomu 38,2 (1,0516) widoczne jest silne wsparcie dla świec, więc taki wynik mnie nie zdziwi.