Zobrazit plnou verzi : Forex vzdělávání.
Sasha
15-10-2018, 07:55 AM
Odkazy na webináře, semináře
Thomas
28-08-2019, 10:50 AM
Pravidla
pro úspěšné
obchodování
podle Raghee
Pravidla pro úspěšné
obchodování podle Raghee
Náš způsob života se odráží i v našem způsobu obchodování.
Tomu neuniknete. Jste-li přirozeně agresivní, bude ta‐
kové i vaše obchodování. Jste-li opatrnější nebo váhavějšíí,
přinesete si to také do svých obchodů.
Při brzkém uzavření pozice, ať už jde vaším směrem nebo začíná jít proti vám, je jedno-
duché rozpoznat, kdo jste.
Existuje několik pravidel, která mi pomohla stát se obchodníkem, ale především jím
také zůstat. Obchodování je moje profese. Nejsou to jeden nebo dva dobré roky, ale spíše
vyvrcholení všech mých let, kdy řídím rizika na trzích. Není to pouze trh s forexem, díky
němuž jsem se stala obchodníkem. Obchoduji všechny trhy: akcie, futures a forex. Budu
obchodovat vše, co má graf, likviditu a bude se mi líbit, co vidím. Diverzifikace pro mě zna-
mená, že se nechci omezovat pouze na jeden trh nebo jeden obchodní styl.
Nechejte samotné grafy určit vaše ochranné prodeje (stop loss) a cíle pro zisk. Pro
určení, kde by měly být vaše vstupy a výstupy z obchodů, jste se naučili pracovat s trendo-
vými čarami, hladinou podpory, odporu, Fibonacciho úrovněmi, vlnou, „psychologickými“
čísly atd. V případě nevhodného poměru zisku a ztráty pro váš účet nevyhovuje žádná
vstupní formace. (K rozhodnutí podle poměru rizika a zisku musíte vědět, na jaké ceno-
vé hladině je vstup, kde je umístěn výchozí cíl pro zisk a ochranný stop. Vzdálenost mezi
vstupním bodem a stop-lossem je vaše „riziko“ a vzdálenost mezi vstupním bodem a cí-
lem pro zisk je váš „zisk“.)
Trhu je jedno, jestli používáte ochranný prodej určený procentuální nebo fixní hod-
notou. Nemá to vliv na to, kam se trh pravděpodobně vydá příště, jako to naopak dělají
právě hladiny podpory nebo odporu. Při přípravě nastavení obchodu sledujte na grafu
nejbližší ochranný prodej. V případě příliš velké vzdálenosti pro váš účet hledejte jiný graf
a jiný obchod. Hlavně si pamatujte, že ještě před vstupem do pozice musíte znát úrovně
pro ochranný prodej a zisk.
Rozpoznejte, reagujte, opakujte. To je to, co chcete jako obchodník dělat každý den.
Většina vašeho času se bude a měla by se týkat rozpoznávání formací. Tím také cvičíte oči,
abyste dokázali rozpoznat dobrý, lepší a nejlepší obchod. Nejprve se musíte rozhodnout,
zda máte momentové, swingové nebo žádné nastavení. Posledně jmenované rozlišení je
zásadní! Když už jste rozeznali, co na grafu je, následuje další krok – reakce. Znamená to,že se rozhodnete podle úrovní hladin pro vstup a výstup, a jak víme, hledáme pro mo-
mentové obchodování jejich proražení dolů nebo nahoru, zatímco pro swingové obchody
hledáme nákupní příležitosti u korekcí v rostoucím trendu a možnosti k prodeji zase při
odražení nahoru v klesajícím trendu. Nakonec se snažíme tento proces shodně opakovat,
jak to jen půjde.
Výstup na každém dopředu stanoveném cíli pro zisk. Z obchodu chceme vystoupit,
když můžeme, a ne kdy bychom měli. Zadám objednávku – ke vstupu nebo výstupu –,
a když je trh blízko stanoveného bodu, měla bych poodejít od počítače. Není zde složité
ani rychlé pravidlo pro vstupy. Někdy zadám limitní objednávku a jindy vstoupím, když
uvidím očekávanou cenu. Pro ochranný prodej a cíl pro zisk zadám vždy trvalou objed-
návku, vždy! Co se týká cíle pro zisk: když je s vaším účtem obvyklá objednávka dva loty,
potom po druhém dosaženém cíli zisku bude obchod ukončen. Podle počtu cílů pro zisk,
které na grafu vidím, se rozhodnu, s kolika loty do obchodu půjdu. Ziskových cílů může být
někdy pět šest, jindy jen dva nebo tři. To je ale podružné v porovnání s tím, co je správné
pro velikost účtu. A to mě přivedlo k následujícímu pravidlu.
Margin nastartuje vaše zisky a ztráty. Motocyklisté říkají: „Každý trotl může šlápnout na
plyn.“ Každý může posunout limit, ale jen málokdo se může vrátit zpět. Jestliže pravidelně
obchodujete nad své možnosti a kapitál, proděláte. V případě forexu většinou obchodu-
jete pákou 50:1 nebo 100:1, ale viděla jsem i 200:1. Přestože můžete mít ohromný zisk,
vždy si uvědomte, že ve stejném poměru může ztratit, pokud trh půjde proti vaší pozici.
Margin způsobuje, že se vše pohybuje rychleji a při vyšším marginu roste i rychlost. Viděla
jsme začínající řidiče na výkonných motocyklech, kteří na nich neměli co dělat. Někteří
měli štěstí a vyvázli pouze s několika jizvami a poučili se. Ti, kteří štěstí neměli, posunuli
své limity a už se nemohli vrátit zpět.
Takže jaká je odpověď? Víme, že obchodování může být stejně jako jízda na motocyklu
vysoce riziková aktivita. Stejně, jako by se měl začínající motocyklista učit jezdit nejprve na
strojích nižší třídy, měl by i obchodník začínat s malým účtem. Líbí se mi nápad s miniúčty.
Nabízejí je téměř všichni brokeři a pracují následujícím způsobem.
V miniúčtu můžete obchodovat všechny hlavní páry. Velikost lotu v mini je 1/10
z celého lotu a hodnota pipu je 1dolar oproti 10 dolarům. Pokud jste už zvládli meto*
dologii, otestovali ji na historických datech a seznámili se s příkazy v obchodní platformě,
následuje další krok, kterým je obchodování opravdových peněz. Mezi výhody miniúčtu
patří sledování skutečných pohybů na trzích, nervozita, strach a chamtivost, které k tomu
všemu patří. Ale neproděláte kalhoty. U jednodolarového pipu můžete udělat (a uděláte!)
spoustu chyb, aniž byste spadli do finanční propasti.
Thomas
28-08-2019, 10:51 AM
Zapomeňte na obchodování na papíře. Jako náhrada obchodování je zcela zbytečné.
Pokud se chcete seznámit se zadáváním a plněním příkazů, skvěle! Jděte do toho a ob-
chodujte na papíře. Pokud chcete testovat nové obchodní nápady, výborně! Jděte do toho
a nápady obchodujte na papíře. Pokud se chcete přesvědčit, jak obchodovat osvědčenou
strategii, použijte miniúčet. Nikdy si však s papírovým účtem nemůžete osvěžit pocity, které
máte při obchodování se skutečnými penězi. I když máte jenom miniúčet, stejně pocítíte
explozi adrenalinu při vstupu do obchodu a tlak v žaludku při ztrátách. To všechno jsou ki*
nestetické reakce na tělesné aktivity. Jestliže jsou naše peníze v pořádku, jsme emocionálně
naplněni a věnujeme větší pozornost tomu, co děláme, což u obchodu ze „země imagi*
nárního“ neplatí. Já mám otevřený miniúčet i teď. Občas se dostanu do série ztrátových
obchodů (nebo chci vyzkoušet novou obchodní myšlenku), takže zde procházím své chyby,
a než abych zcela vystoupila z trhu, raději si na miniúčtu připravuji návrat.
Než abyste hledali určité formace, zakreslujte raději trendové čáry, hladiny pod-
pory a odporu. Když hledáte na grafu určitou formaci, naleznete ji. Je to jako dívat se
do mraků a hledat beránky... vidíte je jednoduše proto, že je vidět chcete. Zakreslete na
grafu všechny linie a úrovně. Pokud formace existuje, uvidíte ji.
Před vstupem do jakéhokoli obchodu nalezněte trend. Prohlížení každého obchodního
nastavení je krok, při kterém kontrolujeme směr trendu na každém našem časovém rámci.
Přípravná práce je z tohotu důvodu velmi důležitá. Nalezení trendu by mělo být v přímém
vztahu k typu obchodu, který chceme nastavit. Nejvíce se mi pro nalezení ideálního
prostředí pro swingové nebo momentové obchodování osvědčila vlna. Při swingovém
obchodování pro nákupní příležitosti chci vidět vlnu mezi polednem a druhou hodinou.
Pro prodeje na krátko (short obchod) chci, aby vlna putovala mezi čtvrtou a šestou hodi-
nou. Jsem-li momentovým obchodníkem, ideální směr je do strany nebo ve tři hodiny.
Uvidíte-li příležitosti, kdy trendové čáry, hladiny podpory a odporu zformují momento-
vou obchodní formaci, např. trojúhelníky a obdélníky, ale vlna bude trendovat dolů nebo
nahoru, pak vám tato situace neposkytne jasný signál a nejvhodnější bude se podívat na
jiný časový rámec. A ten možná zobrazí signál pro swingový nebo momentový obchod
zřetelněji.
Pro plánování obchodu použijte své „a“ stejně jako „nebo“. Každý obchod je řetězec
otázek a odpovědí. Chceme, aby před vstupem do pozice bylo vše v pořádku. Vzpomněla
jsem si, co mi říkal manžel o rybaření. Strašně rád chodím na ryby... kdybych měl na lodi
internet, možná bych se nikdy nevrátil na pobřeží. Jistěže můžete jí ven a chytit rybu,
ale vhození rybářského vlasce do vody vám nezaručí, že se vám to podaří. Nejlepší je vědět, co chytáte, a mít správnou návnadu a být venku v době krmení ryb a při správné
teplotě vody a až ryba připlave. V zásadě chcete udělat vše pro získání výhody, a tak jste
na správném místě ve správný čas. Skvělí obchodníci postupují stejně jako skvělí rybáři.
Připraví si všechna „a“. Výsledek může ovlivnit změna jedné nebo více věcí. Na ryby se
například nevypravíme (jinak bude méně pravděpodobné, že něco chytíme), když je teplo-
ta vody moc nízko nebo je špatný proud nebo je špatná návnada nebo je nízký tlak.
Thomas
28-08-2019, 10:53 AM
Nehoňte se za obchody. Jestliže obchodujeme na trzích, které jsou otevřeny 24 hodin
denně, zjistíme, že není možné stihnout všechny vstupy do pozic. To je nevyhnutel-
né, protože musíme spát, chodit ven, večeřet atd. Protože je nechceme pronásledovat,
použijeme pro nalezení nejvhodnějšího vstupu do obchodu grafy. Vstupní signály mohou
mít základ ve Fibonacciho úrovních, čtyřdenní metodě, vlně nebo také na psychologic*
kých cenových hladinách. Pokud se příkaz ke vstupu nevyplní na zadané ceně, necháme
obchod být a přesuneme se na jiný. Probírali jsme nastavení pro momentové i swingo*
vé obchody a zde nám oba mohou pomoci. Například nám utekl momentový obchod
a z proražené linie dolů nebo nahoru vznikl nový trend. Potom hledáme vhodné pod-
mínky pro swingovou formaci.
Thomas
28-08-2019, 10:54 AM
Buďte vděční. Žijeme v době, kdy máme přímý přístup na trhy, k cenám a grafům. Máme
řídicí orgány, které regulují trhy, a brokerské poplatky. Žijeme v době, v níž jsou všechny
nástroje, které z nás dělají obchodníky, dostupné z domova. Važte si všech příležitostí na
grafech i ve vlastním životě.
Ne, opravdu jsem napsala „běžný den“? Ve skutečnosti začíná obchodní den předcházející
noc a končí následující ráno. Když se například připravuji na úterý, pracovat začnu v pondělí
večer a výsledkem budou nastavení připravených obchodů ve středu ráno. Musím se přiznat,
že v pondělí většinou obchoduji nerada. V pondělí obvykle chytám rytmus s trhem... tím
myslím s celým trhem. Obchoduji akcie, futures i forex, proto si pečlivě projdu denní grafy
některých akcií (včetně podílových fondů) a pondělní kontrakty na futures. Nezabere to celý
den, ale je pro mě skvělé, když se zabývám také jinými věcmi mimo forexový trh.
Zatímco analyzuji grafy, zároveň sleduji vývoj na forexu. V pátek dělám obvykle něco
jednoduššího. Vyhodnocuji obchody, procházím činnosti z uplynulého týdne a plánuji
výstupy na otevřených krátkodobých obchodech. A dostáváme se k ohromně důležitému
bodu v intradenním obchodování: pokud nemám dostatečně bezpečný polštář a zbývá mi
malá pozice, obvykle obchod uzavřu v průběhu pátečního dne. Nerada zůstávám v pozici
přes víkend. Nejedná se o přísné a stálé pravidlo! Je to moje volba – to jenom pro pořádek.
Ráda bych, abyste si sami rozhodli o uspořádání vašeho obchodního života! Jedná se
o skutečná rozhodnutí, jak se přizpůsobit trhu, který je otevřen 24 hodin denně. Nechci, aby
byl celým vaším životem jenom forex. Hodně obchodníků balancuje na hraně. Dovolí, aby
trhy převzaly kontrolu nad jejich životy, protože jsou otevřené celý den a noc. Také jsem
to zažila, proto chci zdůraznit: obchodování slouží k vydělávání peněz na živobytí, ale také
musíte žít svůj život. Svobodné rozhodování o svém čase, svoboda práce z domova, svo-
boda v uspořádání časového rozvrhu, svoboda být svým vlastním pánem, to všechno jsou
důvody, proč lidé uvažují o obchodování. Nemá to být celodenní práce. Obchodování forexu
je jedinečné v tom, že si na něj každý může nalézt čas, který nejlépe zapadá do jeho rozvrhu!
Z důvodů, které jsem už zmiňovala, patří mezi moje nejaktivnější dny úterý, středa
a čtvrtek. Pojďme si vyzkoušet průběh obchodního dne. V pondělí večer – pro přípravu na
úterý – nejprve projdu, zda se někde nevyskytuje vhodná formace potvrzující blížící se vstup do
obchodu. Zatímco spím, jsou pro potvrzení nejpravděpodobnější 30- a 60minutová nastavení.
Předchozí večer se zaměřuji na 180- a 240minutové a denní grafy. Na obrázcích jsou grafy eura
na 180-, 240minutových a denních grafech (grafy 28.1, 28.2, 28.3). Nejprve označím rostoucí,
klesající čáry a hladiny podpory a odporu. Samozřejmě znám úrovně Fibonacciho zpětných
pohybů a prodloužení, které se mohou chovat jako nejbližší hladiny podpory a odporu.
Thomas
28-08-2019, 10:55 AM
Pět fází
ztráty
Obchodování a psychologii od sebe nelze oddělit. Jsou navždy
propojeny, protože na trhu riskujeme svoje peníze. Sama tato
situace vytváří podmínky pro emoce, s nimiž se musíme umět
vyrovnat.
To musí být osud! Moje sestra má PhD. z psychologie. Zmiňuji to, protože jsem na ni
strašně pyšná. A navíc, což je důležitější, spolu vedeme skvělé rozhovory a spory o cho-
vání lidí, u nichž jsou peníze propojeny s jejich egem.
Naše emoce neovlivňuje jenom získání nebo ztráta peněz. Vše je spojeno s egem.
Nikdy nepodceňujte jeho sílu. Je přítomno u našeho rozhodování. To ego chce mít pravdu
a nechce, abychom si připustili omyl. Je fascinující, jak životní situace a zkušenosti vytva*
rují náš obchodní styl. Někteří obchodují agresivně nebo „impulzivně spustí signál“ a mají
sklony k příliš častému obchodování. Jiní se „signálu bojí “ a přistupují ke každému ob-
chodu příliš konzervativně, až váhavě. Většina z nás je někde uprostřed a převažuje mírné
přiklonění k jedné nebo druhé straně.
Na úplném začátku své kariéry jsem po několika ztrátových obchodech nakonec roz*
poznala, jak ztráty působí na lidskou psychiku. Hlavní „zásluhu“ na tom měl těžký týden
s obchodováním britské libry. Nedodržovala jsem svá pravidla a snažila se vypíchnout
vrchol a dno ceny na libře. S několika obchodníky jsme se scházeli v místním krámku
s doutníky, abychom si popovídali o trzích – měli tam také výbornou kávu. Při jedné
schůzce jsme mluvila o libře a jeden z kolegů řekl: „Ty popíráš realitu“ a uvedl několik
důvodů, proč libra zůstane silná. Jeho poznámka o mém popírání reality mě zarazila
a hodně jsem o ní přemýšlela. Byla jsem v dlouhé pozici, protože mám býčí názor, nebo
mám býčí názor, protože jsem v dlouhé pozici? Podle grafů jsem měla v době vstupu do
pozice určitě důvody k rostoucímu, býčímu náhledu na trh. Ale teď se trh pohyboval jiným
směrem a já jsme procházela důvody, proč setrvávám v býčím názoru, proč bych neměla
nic měnit a proč trh nemá pravdu. Dlouhá a špatná pozice.
Popírala jsem skutečnost. Ego vytvořilo scénář, který neměl reálný podklad! Prozatím
jsem stále držela pozici na libru a přicházela o peníze. Vrátila jsem se domů, procházela
grafy a stále jsem myslela na kolegova slova. Sestra mi později řekla o pěti fázích chování
při ztrátě. Já jsem byla v první: popírání.
Pět fází chování při ztrátě jsou: popírání, vztek, smlouvání, deprese a přijetí. Někteří
z vás už vědí, o co jde, ale možná vás ještě nenapadla souvislost s obchodováním. Nemám
na mysli intenzivní porovnávání. Přesto se při každé ztrátě jedná o stejné fáze jako
například u ztrátového obchodu. Pokud fázi rozpoznáme dřív, než proces necháme zajít Obchodování a psychologii od sebe nelze oddělit. Jsou navždy
vyrovnat.
To musí být osud! Moje sestra má PhD. z psychologie. Zmiňuji to, protože jsem na ni
strašně pyšná. A navíc, což je důležitější, spolu vedeme skvělé rozhovory a spory o cho-
Nikdy nepodceňujte jeho sílu. Je přítomno u našeho rozhodování. To ego chce mít pravdu
a nechce, abychom si připustili omyl. Je fascinující, jak životní situace a zkušenosti vytva*
rují náš obchodní styl. Někteří obchodují agresivně nebo „impulzivně spustí signál“ a mají
sklony k příliš častému obchodování. Jiní se „signálu bojí “ a přistupují ke každému ob-
chodu příliš konzervativně, až váhavě. Většina z nás je někde uprostřed a převažuje mírné
Na úplném začátku své kariéry jsem po několika ztrátových obchodech nakonec roz*
poznala, jak ztráty působí na lidskou psychiku. Hlavní „zásluhu“ na tom měl těžký týden
s obchodováním britské libry. Nedodržovala jsem svá pravidla a snažila se vypíchnout
vrchol a dno ceny na libře. S několika obchodníky jsme se scházeli v místním krámku
s doutníky, abychom si popovídali o trzích – měli tam také výbornou kávu. Při jedné
schůzce jsme mluvila o libře a jeden z kolegů řekl: „Ty popíráš realitu“ a uvedl několik
důvodů, proč libra zůstane silná. Jeho poznámka o mém popírání reality mě zarazila
a hodně jsem o ní přemýšlela. Byla jsem v dlouhé pozici, protože mám býčí názor, nebo
mám býčí názor, protože jsem v dlouhé pozici? Podle grafů jsem měla v době vstupu do
pozice určitě důvody k rostoucímu, býčímu náhledu na trh. Ale teď se trh pohyboval jiným
směrem a já jsme procházela důvody, proč setrvávám v býčím názoru, proč bych neměla
Popírala jsem skutečnost. Ego vytvořilo scénář, který neměl reálný podklad! Prozatím
jsem stále držela pozici na libru a přicházela o peníze. Vrátila jsem se domů, procházela
grafy a stále jsem myslela na kolegova slova. Sestra mi později řekla o pěti fázích chování
Pět fází chování při ztrátě jsou: popírání, vztek, smlouvání, deprese a přijetí. Někteří
z vás už vědí, o co jde, ale možná vás ještě nenapadla souvislost s obchodováním. Nemám
na mysli intenzivní porovnávání. Přesto se při každé ztrátě jedná o stejné fáze jako
například u ztrátového obchodu. Pokud fázi rozpoznáme dřív, než proces necháme zajít Obchodování a psychologii od sebe nelze oddělit. Jsou navždy
vyrovnat.
například u ztrátového obchodu. Pokud fázi rozpoznáme dřív, než proces necháme zajít příliš daleko, musíme se co nejrychleji dostat až do poslední fáze. To je klíč k pochopení
každé z pěti fází ztráty. Krátce si všechny popíšeme.
Vezměme situaci, kdy jsme již v obchodu a on jde proti nám. Nastává fáze odmí-
tání. Je to podobné jako falešný optimismus: Nic jsme neudělali špatně, trh jenom koriguje
nebo zpracovává nové zprávy. Ať už použijeme jakýkoli důvod, spustíme lavinu úvah. Vy-
hodnotíme, že se jedná jenom o zpětný pohyb nebo odražení. Posloucháme a hledáme
názory, které s námi souhlasí, a ignorujeme ostatní.
Následuje fáze vzteku, která je pravděpodobně nejtěžší. V první fázi popírání nemáme
pravdu, a tak se naštveme. Obviňujeme špatné plnění, brokera, grafy, software, telefonní
rozhovor s brokerem, naši koncentraci nebo úkoly, kvůli nimž nemůžeme zadat příkaz
k ochrannému prodeji. Jeden špatný obchod jsem sváděla na svého psa, opravdu.
Když už jsme naštvaní na všechno a na každého, změníme rychlost. Uvědomíme si,
že s nezdvořilostí se nikam nedostaneme, a rozhodneme se být milí. Začínáme smlouvat
se sebou, s Bohem, s každým, kdo poslouchá, a slibujeme, že příště uděláme vše správně.
Nejběžnější smlouvání vypadá nějak takto: „Když se moje pozice vrátí na cenu, za kterou
jsem ji koupila, slibuji, že obchod uzavřu.“
Thomas
28-08-2019, 10:59 AM
Rodina a přátelé (a domácí mazlíčci!) se nám vyhýbají a neodpovídají. Sklouzneme
do čtvrté fáze: deprese. Ta má hodně fyzických i psychologických příznaků. Obchodník
bude trpět nespavostí, únavou, nedostatkem soustředění – hlavně u všeho, co souvisí
s obchodováním. Nemluví s rodinou a přáteli a odmítá pomoc od každého, kdo mu chce
pomoci nebo poradit uzavření pozice.
Poslední fází je přijetí. Do ní se chceme dostat co nejdříve a jejím výsledkem je
uzavření obchodu. Důvodem může být broker, který nás do něj nutí, nebo jsme nakonec
přijali situaci takovou, jaká je, a rozhodli se zjednat nápravu. V obchodování je výsledek
nakonec stejný: ukončení obchodu. Často se jedná o „přijetí násilím“, protože obchod
zlikviduje broker. Poslední krok se dělá snáze a rychleji, pokud rozpoznáme první čtyři
fáze, kritéria vyhodnotí obchod jako ztrátový a my situaci akceptujeme.
Každý obchodník neprochází zmiňovanými fázemi přesně stejným způsobem:
například se může vrátit z depresí zpět do naštvání. Pozorovala jsem, že se hodně
obchodníků stále vrací a pohybují se mezi popíráním a naštváním. Hodně zajímavé je, že
obchodníci procházejí těmito pěti fázemi i v případě, že byli v zisku, zmeškali uzavření ob-
chodu na plánované částce a začínají o profit přicházet. Přestože stále profitují, cítí bolest
z poklesu a začínají procházet stejnými fázemi, o nichž jsme mluvili v souvislosti se ztrá-
tou. Častokrát přijdou o celý zisk.
Chcete slyšet nejoblíbenější poslední slova ztrátového obchodníka? „Nemůžu obchod
uzavřít, už ztrácím strašně moc!“
Thomas
28-08-2019, 11:04 AM
Sestavení
obchodu
Čtete to pořád a všude. Slyšíte to kolem sebe snad každý den. Upozorňují
vás na to snad všechny seriózní stránky a publikace, seriózní brokeři a všich-
ni známí kolem vás, kterým nejste lhostejní. V komoditních trzích více lidí
prodělává, než profituje. Studie říkají, že až 80 % všech obchodníků ztrácí
v trzích své peníze. Rozhodně nic moc povzbudivá statistika, co říkáte?
Pojďme se však na tuto statistiku podívat z trochu jiného úhlu. V prvé řadě,
sám jsem profitabilní trader, takže vím, že to jde. A když jsem to dokázal
já – se svým průměrným vzděláním a průměrnou intaligencí, může to doká-
zat kdokoliv jiný. V druhé řadě, koukněme se trochu blíže na oněch 20 %
vydělávajících obchodníků.
V minulosti jsem strávil skutečně mnoho, mnoho času studiem profitujících
obchodníků, ať už to bylo prostřednictvím osobního setkání s mnoha trade-
ry přímo zde v USA, tak formou hledání na internetu nebo v nejrůznějších
knihách a časopisech o komoditním obchodování, které zde v USA vychá-
zejí. Postupně jsem dával www.financnik.cz
jednotlivé informace dohromady a snažil se hledat
jakékoliv podobnosti, souvislosti – cokoliv, co by mě dovedlo k nějakému
„tajemství“.
Samozřejmě, ve svých začátcích jsem hledal sice na správném místě, ale v na-
prosto nesprávných sférách. To, co mě zajímalo především, byly obchodní
systémy, s jakými tito úspěšní lidé obchodují, aniž bych věnoval jakoukoliv
větší pozornost jejich myšlení. Výsledek?
Desítky nejrůznějších obchodních systémů, ze kterých jsem měl v hlavě ta-
kový chaos, že by se v něm nevyznal ani specialista s dvojitým doktorátem
(nemluvě o penězích, které jsem za tyto systémy utratil). Systémy a obchod-
ní přístupy jednotlivých obchodníků si doslova protiřečily. Jeden obchodník
tvrdil, že je nesmyslné obchodovat na základě fundamentálních zpráv a že
jediné, s čím je možné vydělávat, je technická analýza. Jiný obchodník zase
tvrdil, že v životě nepoužil jediný technický ukazatel a své miliony vydělal čis-
tě a jen na základě fundamentálních základů. Další obchodník zase tvrdil, že
není možné vydělávat na klasických futures kontraktech vůbec a že jedinou
cestou jsou opční obchody. Polovina tvrdila, že se peníze dají vydělat pou-
ze v intradenním obchodování a druhá polovina, že pouze v dlouhodobých pozičních obchodech. Zkrátka a dobře – ať jsem se snažil sebevíc, nemohl
jsem se dopátrat ničeho, co by mně dokázalo jasně a konkrétně říci, jak tedy
vydělávat v trzích ony pověstné miliony.
Byla to doba hrozné a nekonečné frustrace, doba zoufalosti, zklamání a ob-
rovských pochybností o tom, zdali tento business skutečně vůbec funguje.
Byla to zkrátka doba hrozná s velkým H. Frustrován a zmaten jsem se roz-
hodl na nějaký čas všeho nechat a věnovat se raději něčemu jinému.
V té době jsem však mezi mnohými knihami narazil čistě náhodou i na kni-
hu Market Wizards a přes všechny mnohé informace mě přeci jenom nako-
nec zaujalo něco, co skutečně měli všichni veleúspěšní obchodníci zmiňovaní
v této knize společného. I když každičký obchodník v této knize obchodoval
zcela rozdílným způsobem, všichni se (v té době pro mě naprosto záhad-
ně) shodovali v tom, že obchodníkův úspěch ve skutečnosti nespočívá v žád-
ném systému, ale v obchodníkově hlavě. „Obchodníkovo myšlení, disciplína
a práce s vlastními emocemi je to, co vydělává obchodníkům miliony.“ Toto
tvrdili snad všichni obchodníci ve zmíněné knize a toto tvrdili i úspěšní ob-
chodníci, se kterými jsem měl tu možnost se zde v USA setkat (které jsem
ale v té době příliš neposlouchal
v momentech, kdy hovořili o psychologii
www.financnik.cz
a raději se snažil od nich načerpat co nejvíce know-how ohledně jejich ob-
chodního systému). „Není to žádný záhadný systém, ani žádná magická ma-
tematická formule. Jsme to jen a jen my sami, kdo rozhoduje o tom, zdali
nadělíme sami sobě v trzích peníze, nebo nikoliv.“
I když jsem v té době neměl ani páru, o čem tito spekulanti – velikáni vlast-
ně mluví (ve svých začátcích jsem měl chvílemi i pocit, že klíč k úspěchu je
převážně broker – alespoň v té době byli brokeři v USA skrze své inzeráty
takto prezentováni), přeci jenom mě tato spojitost mezi všemi zaujala a ne-
nechala tak úplně v klidu. Po delší době váhání a podezřívavosti k tomu, že
by „vše mohlo být jen otázkou našeho myšlení“ jsem přeci jenom nakoupil
něco málo literatury jiného charakteru – literatury na téma „psychologie ob-
chodování“. Jaký to úžasný svět se přede mnou otevřel!
Thomas
28-08-2019, 11:06 AM
Pokud chceme někam dojít,
musíme vědět, kam vlastně kráčíme
Zkusme si na moment představit, že rozhodnutí vydat se na cestu úspěš-
ného tradingu je tak trochu jako rozhodnutí vydat se na dovolenou. Tedy,
ne že by se jednalo (alespoň v začátcích) o nějakou relaxační a oddychovou
činnost, ale přesto – zapojme trochu fantazie a zkusme se do takové situace
vžít. Začněme třeba takto:
Představte si, že právě venku svítí slunce, je léto, vládne klid a pohoda a vy do-
jdete k přesvědčení, že je právě ideální čas někam se vypravit. Čím začnete?
Ze všeho nejdříve budete muset bezesporu vymyslet, kam se vlastně vydat.
Jakékoliv další plánování by asi nemělo cenu, pokud nebudeme vědět, co má
být cílem naší cesty. A cílů může existovat skutečně bezpočet.
www.financnik.cz
Můžeme se chtít vydat třeba jenom za hranice našeho města. Můžeme se
chtít vydat za hranice naší země, nebo dokonce za hranice USA (Evropy)
a celého kontinentu. Můžeme se chtít vydat do skutečně exotických míst,
nebo naopak do míst, kde toho pravděpodobně moc zajímavého nezažije-
me, ale zase se budeme na takovém místě cítit bezpečně. Můžeme se také
chtít vydat na vrchol K2 anebo do několikakilometrové hloubky Atlantického
oceánu. Naše touhy vydat se na cesty můžou mít nejrůznější, nejrozmanitější
podoby – přesně tak, jako jsou rozmanité povahy a představy o „super do-
volené“ každého z nás. Jisté však je, že pokud si nestanovíme cíl naší cesty,
nebudeme moci ani nikdy žádného dosáhnout.
Ještě jednou si přečtěte poslední větu.
Velmi mnoho nováčků se začíná vydávat na cestu komoditního obchodování
s jediným cílem: vydělat peníze. To je určitě správný a chvályhodný cíl, avšak
takový cíl nám neříká naprosto nic o cestě, na kterou se budeme muset při-
pravit a už vůbec ne o konkrétní podobě cíle, do kterého budeme muset
dojít. Cíl „vydělat peníze“ je příliš široký, příliš abstraktní na to, aby bylo
možné se na něj správně koncentrovat. Takový úvodní cíl v obchodování
je totéž, jako říci, že se v případě naší dovolené chceme vydat na cestu, jejíž cílem bude dojít někam dále, než kde jsme doposud. Víme však, co si v ta-
kovém případě vzít s sebou, kolik síly asi tak budeme potřebovat, jaké pře-
kážky nás mohou na cestě potkat a za jak dlouho máme šanci do takového
cíle dojít? Naprosto ne. A tak se takový cíl může velmi snadno stát spíše jen
tápáním od nikud do nikam než jasnou a plánovanou cestou s naprosto kon-
krétním cílem.
Cíl naší cesty musí být zcela konkrétní.
Čím konkrétnější a jasnější cíl, tím snáze
k němu dojdeme
Pokud tedy nevíme úplně přesně, kam chceme dojít, nikdy tam nedojdeme.
Respektive možná jednou nějakou náhodou ano, ale může to trvat celou věč-
nost. A proto je v prvé řadě třeba co nejpřesněji specifikovat náš cíl. Musí-
me to však udělat se skutečnou upřímností. Skutečně se zeptat co nejhlouběji
ve svém já, kam vlastně chceme dojít a proč chceme dojít právě tam.
Řada z nás si zřejmě v první
řadě řekne, že cílem naší cesty by mělo být „stát
www.financnik.cz
se finančně zcela nezávislý a bohatý“. Co je však finančně nezávislý a bohatý?
A co nám takový cíl říká o tom, jak a čím se budeme muset vybavit na ces-
tu za takovým cílem? Pro jednoho může takový cíl znamenat osvojit si do-
vednost vydělat si 1000 USD měsíčně na základní živobytí a to s minimem
námahy tak, aby takový jednotlivec mohl většinu času trávit raději s rodinou
než u počítače s grafy. Na takový cíl zřejmě nebude potřeba tak náročné
cesty jako v případě cíle jedince, pro kterého může finanční nezávislost a bo-
hatství znamenat, že si bude moci postavit velký dům, každý rok koupit nový
automobil a na zimu létat do teplých krajů.
Již z výše zmíněných dvou příkladů zajisté cítíte, že každý z obou cílů bude
vyžadovat zcela jinou cestu, jiný přístup a jinou míru energie a odhodlání.
Specifikovat si tedy co nejpřesněji cíl cesty je v začátku naprosto nezbyt-
né. Pokud si co nejpřesněji nespecifikujeme cíl naší cesty, nebudeme vědět,
na co se máme připravit. Pokud nebudeme alespoň rámcově připraveni
na to, co budeme na dosažení svého cíle potřebovat, budeme zažívat
mnohem více frustrace po celé cestě za naším cílem a pravděpodobně
již brzy celý náš cíl budeme muset stejně přehodnotit a znovu promyslet,
pokud se jej zcela nevzdáme.
Thomas
28-08-2019, 01:18 PM
Forex obchodování je jedním z nejvíce vzrušujících a rychle se rozvíjejících trhů, který získává na popularitě především v posledních letech a to díky rapidnímu rozvoji informačních technologií.
Dlouhou dobu byl tento trh doménou velkých finančních institucí, korporací, centrálních bank, fondů či velmi bohatých jedinců. Rozmach internetu všechno změnil a nyní je možné obchodovat měnové trhy prakticky po celém světě, 24 hodin denně, aniž by člověk musel mít nějaký příliš vysoký kapitál.
Právě dostupnost forexového obchodování spojená s relativně nízkými kapitálovými nároky dělá z měnových trhů velmi oblíbený nástroj pro krátkodobé spekulace i dlouhodobější investice.
V tomto článku vám představíme vše nezbytné, co potřebujete vědět k tomu, abyste na forexu mohli začít obchodovat.
Thomas
28-08-2019, 01:19 PM
FOREX (z anglického Foreign Exchange) je označení pro globální a decentralizovaný neboli mimoburzovní, OTC trh pro obchodování s měnami. Tento trh určuje směnný kurz jednotlivých měn.
Pokud jde o objem obchodování, je zdaleka největším finančním trhem na světě a až za ním je na druhém místě trh úvěrový. Hlavními účastníky tohoto trhu jsou velké mezinárodní bankovní domy. Vzhledem k tomu, že měny jsou vždy obchodovány v párech, forexový trh neurčuje absolutní hodnotu měny, ale spíše určuje relativní hodnotu měny stanovením tržní ceny jedné měny vůči jiné.
Měnový trh funguje prostřednictvím finančních institucí a působí na několika úrovních. V zákulisí banky spolupracují s omezeným počtem finančních firem, kteří se označují jako „dealeři“ a podílejí se na velkém objemu forex obchodů. Většina obchodníků s měnami jsou ale banky, proto tento trh bývá někdy nazýván jako „mezibankovní trh“. Obchody mezi jednotlivými subjekty mohou být obrovské i v řádech stovek milionů dolarů.Jedním z unikátních aspektů tohoto mezinárodního trhu je, že neexistuje centrální trh pro devizový trh. Obchodování forex (forex trading) je převážně prováděno elektronicky (OTC), což znamená, že všechny transakce probíhají prostřednictvím počítačových sítí mezi obchodníky po celém světě a nikoliv na jedné centralizované burze.
Trh je otevřený 24 hodin denně, pět a půl dní v týdnu a měny jsou obchodovány po celém světě ve velkých finančních centrech jako jsou Londýn, New York, Tokio, Curych, Frankfurt, Hong Kong, Singapur, Paříž a Sydney – zastoupeno je téměř každé časové pásmo. Znamená to, že když skončí obchodní den v USA, otevře se forexový trh v Tokiu a Hong Kongu. Samotný forex trh je však velmi aktivní kdykoliv v průběhu dne a cenové nabídky se neustále mění.
Thomas
28-08-2019, 01:19 PM
Hlavní měnové páry (majors)
EUR/USD - měnový pár
Na forexovém trhu se většina měn obchoduje proti americkému dolaru. Americký dolar je často základní měnou v měnovém páru. Ne všechny páry ale mají jako základní měnu americký dolar. Ty, které historicky měly vazbu s Británií, jako je britská libra, australský dolar a novozélandský dolar – jsou všechny uváděny v opačném formátu, americký dolar je tu měnou kótující, nikoliv základní.
Máme pár GBP/USD, nikoliv USD/GBP apod. Stejnou kotaci má i nejobchodovanější měnový pár EUR/USD.
Hlavní měnové páry jsou:
euro a americký dolar (EUR/USD)
americký dolar a britská libra (GBP/USD)
kanadský dolar a americký dolar (USD/CAD)
japonský jen americký dolar (USD/JPY)
švýcarský frank a americký dolar (USD/CHF)
australský dolar a americký dolar (AUD/USD)
novozélandský dolar a americký dolar (NZD/USD)
Thomas
28-08-2019, 01:20 PM
Křížové páry (cross)
EUR/GBP - měnový párPokud je měnová kotace uváděna bez amerického dolaru, bývají tyto páry označovány jako tzv. křížové páry. Nejběžnějšími křížovými měnovými páry jsou EUR/GBP, EUR/CHF, EUR/JPY , EUR/NZD a EUR/CAD. Tyto měnové páry rozšiřují možnosti obchodování na forexovém trhu, avšak je důležité si uvědomit, že nejsou tolik obchodované jako hlavní měnové páry (majors). Obchodovat se dá samozřejmě i česká koruna k euru (EUR/CZK) či dolaru (USD/CZK).
Většina směnných kurzů, ať už jde o majors nebo cross, je zaokrouhlena na čtyři číslice za desetinnou čárkou. Výjimkou je japonský jen (JPY), který je uváděn na dvě desetinná místa.
Thomas
28-08-2019, 01:21 PM
3. Kolik je forexových trhů?
Existují tři způsoby, jakým instituce, korporace a jednotlivci obchodují forex. První možností je na spotový trh, druhou možnost představuje trh forwardový a třetí je trh termínový – trh s měnovými futures.
3.1 Forex trh spotový
Forex obchodování na spotovém trhu je největším a nejdůležitějším, protože spot představuje „podkladový“ trh, na který jsou navázány forwardové a futures trhy. V posledních letech zaznamenal obrovský nárůst aktivity s nástupem elektronického obchodování a s rojící se nabídkou mnoha forexových brokerů. Když lidé odkazují na forex trh, obvykle odkazují na spotový trh.
Spotovým forex trhem je místo, kde jsou měny nakupovány a prodávány podle aktuální ceny. Tato cena, která je určena nabídkou a poptávkou, je odrazem mnoha faktorů, mezi které patří aktuální úrokové sazby, hospodářská výkonnost ekonomik, aktuální politická situace (lokální i mezinárodní) a také očekávání budoucí výkonnosti jedné měny vůči jiné.
Obchodování na spotovém forex trhu probíhá ve formě dvoustranné transakce, kdy jedna strana doručí smluvní straně dohodnutou částku měny a obdrží určitou částku jiné měny podle aktuálního kurzu. Po uzavření pozice dochází ke zúčtování v hotovosti.
I když je spotový trh běžně známý tím, že transakce na něm jsou provedené v aktuálním čase (na rozdíl od termínových trhů, kdy se transakce vykoná až v budoucnosti), hotovostní vypořádání takových obchodů může trvat až dva pracovní dny.
Thomas
28-08-2019, 01:21 PM
3.2 Forex trh forwardový
Trhy s forwardy jsou populární u společností, které potřebují zajišťovat své devizové riziko k určitému datu v budoucnu.
Na rozdíl od spotového trhu, termínové trhy neobchodují se skutečnými měnami. Místo toho se obchoduje se smlouvami, které představují nároky na určitý typ měny, konkrétní cenu na jednotku a budoucí datum vypořádání.
Na forwardovém trhu jsou smlouvy uzavírány a prodávány mimoburzovně (OTC) mezi dvěma stranami, které mezi sebou určují podmínky dohody.
3.3 Forex trh termínovaný – futures
Na termínovém trhu jsou futures kontrakty kupovány a prodávány prostřednictvím standardizovaných futures kontraktů. Na vypořádání obchodů dohlíží komoditní burza Chicago Mercantile Exchange (CME). Futures kontrakty jsou standardizované. Mají konkrétní detaily jako počet obchodovaných jednotek, termíny dodání a zúčtování a minimální přírůstky cen, které nelze přizpůsobit.
Futures forex trh je určený pro větší obchodníky, jelikož na zobchodování kontraktu je zpravidla nutno více kapitálu.
Více o futures se dočtete v článku Obchodování Futures: Průvodce & odpovědi na 10 zásadních otázek.
Jaké jsou rozdíly mezi akciovým a forexovým trhem?
Hlavním rozdílem mezi forex trhem a akciovými trhy je počet obchodovaných nástrojů. Forex má velmi málo trhů (měnových párů) ve srovnání s tisíci titulů na akciových trzích. Většina forexových obchodníků soustřeďuje své úsilí na několik hlavních měnových párů, popřípadě některé vedlejší páry. Všechny ostatní páry jsou různé kombinace stejných měn, známé jako křížové páry.
To se může ve srovnání s akciovými trhy jevit jako poměrně snadné. Než aby se musel člověk přehrabovat desítkami tisíc akcií, studovat jejich fundamentální stránku a dělat technickou analýzu, stačí, když bude držet krok s ekonomickými a politickými zprávami z osmi zemí.Na forexovém trhu lze na rozdíl od akcií celkem bez problému spekulovat na pokles. To může být někdy komplikované na americkém akciovém trhu kvůli přísným pravidlům v případě prudkých pohybů.
Možnost profitovat na vzestupu i na poklesu je u forexu zcela běžná a protože jde o trh mimořádně likvidní, je možné vstoupit do krátké pozice kdykoliv i s relativně velkým objemem.
Rozdílem na těchto trzích jsou dále nízké marže a vysoký pákový efekt u obchodování forex. Tak nízké marže jako jsou na forexovém trhu, nejsou na žádném jiném investičním instrumentu (snad s výjimkou krytptoměn). Většina obchodníků s cennými papíry na akciových trzích potřebuje nejméně 50 % hodnoty dostupné investice jako marže, zatímco forex obchodníci potřebují někdy i méně než 1 %.
Kromě toho jsou provize na akciovém trhu mnohem vyšší než na forexovém trhu. Tradiční zprostředkovatelé požadují provize nad rámec rozdílu a poplatky, které musí být zaplaceny na burze. Spot makléři forexu berou pouze rozložení jako jejich poplatek za transakci.
Thomas
28-08-2019, 01:22 PM
4. Jaké jsou výhody a nevýhody forexu?
Každý investiční instrument má své plusy a mínusy. Podívejme se jak je to u forexového trhu. Je potřeba také říct, že to co pro někoho představuje výhodu, může být pro někoho nevýhodou a naopak.
Likvidita
Jednou z hlavních výhod, která se forexovému trhu přisuzuje, je jeho likvidita. Jedná se o nejlikvidnější trh světa a proto je téměř 100% pravděpodobnost, že pro každý obchod najdete svou protistranu. Otevření a uzavření obchodu je obvykle otázkou několika milisekund.
Nízká kapitalizace
Další výhodou forexu jsou nízké nároky na kapitalizaci tradera. Vzhledem k tomu, že forex je možné obchodovat v jednotkách dané měny (nebo v mikrolotech), nemusí mít trader tak vysoký účet, jaký je potřeba k obchodování burzovních futures, které jsou standardizované a nejdou dělit na menší části.
Finanční páka
Další výhodou nebo alespoň domnělou výhodou je možnost využití páky. Páka umožňuje z relativně malého pohybu získat vyšší zisk, ale platí to i pro ztráty – malý pohyb proti pozici způsobí vyšší ztrátu. Finanční páka na forexu je podobná jako páka na futures, ale na forexovém trhu je možné si s pákou více hrát, právě tím, že lze nastavit pokaždé jiný objem obchodu.
Volatilita
Forex je poměrně volatilním trhem, což opět může být dobře i špatně. Různé páry mají různou volatilitu a i různé obchodní časy vykazují různou úroveň cenových oscilací. Obecně je forex trh, pokud jde o hlavní páry, asi 4x méně volatilní než trh s futures.
Forex je otevřen k obchodování téměř 24 hodin 5 dní v týdnu. Obchodovat forex online je značně dostupnější než u akciového trhu.
Forex nikdy nespí na rozdíl od jiných burzovních trhů, které mají jasně dané obchodní hodiny. Forex lze obchodovat prakticky neustále, zavřený je pouze víkend.
Forex není centralizovaný
Forex je decentralizovaný a méně regulovaný. Decentralizace forexu mimo jiné znamená, že různí forex brokeři mohou kótovat jiné ceny, než za které se na mezibankovním trhu aktuálně obchoduje.
Thomas
28-08-2019, 01:22 PM
5. Co jsou to forex strategie?
Forex strategie jsou obchodní strategie určené pro obchodování forexu. Rozeznáváme několik typů:
Základní forex strategie – jsou určené pro začátečníky, ale také pro mírně pokročilejší forex tradery. Skládají se z kombinací dvou indikátorů, které dávají určitý signál. Pokud se začátečníci stále zdráhají s ostrým obchodováním, lze vyzkoušet i forex demo účet u LYNX.
Středně pokročilé forex strategie – tyhle forexové strategie uvítají zkušenější tradeři, kteří již mají „forex zkušenosti“a záležitosti jako technická analýza pro ně není žádným problémem.
Velmi pokročilé forex strategie – forex strategie pro zkušené obchodníky, které jsou určeny pro konkrétní trhy. Často jsou také založeny na detialním způsobu analýzy trhu.
Všechny výše uvedené forex strategie jsou postaveny na základě základě technické analýzy. Fundamentální analýza má ovšem často význam mnohem větší. Proto se nikdy není radno spoléhat čistě na svůj obchodní systém, ale je vhodné také přihlédnout k fundamentální analýze a významným makroekonomickým informacím, forexový tradeři také často používají pojem „forex kalendář“, což má stejný význam jako zmíněné makroekonomické informace, jen pod jiným názvem.
Thomas
28-08-2019, 01:23 PM
6. Co jsou forexové kotace?
Začínající forexoví obchodníci mají nejčastěji problém se správným pochopením standardu pro kotování měn. Když je měna kótována, není kotována absolutní hodnotou jako tomu je u akcií, ale kótuje se ve vztahu k jiné měně.
USD/JPY - měnový pár
Hodnota jedné měny se vyjadřuje v hodnotě jiné měny. Pokud se pokoušíte určit směnný kurz mezi americkým dolarem (USD) a japonským jenem (JPY), kurz může vypadat následovně: USD/JPY = 117,50.
Měna vlevo od lomítka je tzv. základní měna a měna vpravo se nazývá kótující měna. Zápis 117,50 nám říká, že za jeden americký dolar zaplatíme 117,50 jenů. Analogicky máme-li kurz eura vůči americkému dolaru 1,1800 znamená to, že za jedno euro zaplatíme 1,18 amerických dolarů (EUR/USD = 1,1800).
>> Podívejte se také na sekci věnovanou kurzům měn a měnovým párům.
Thomas
28-08-2019, 01:24 PM
7. Co je bid, ask a spread?
Stejně jako u většiny jiných instrumentů na finančních trzích, když obchodujete s měnovým párem, uvidíte dvoucestné kótace. Jedna je nabídková cena pro nákup (bid) a druhá je poptávková cena za prodej (ask).
Kótace může vypadat na páru USD/CAD třeba následovně: Ask = 1.2005 ; Bid = 1.2000.
USD/CAD - měnový pár
Chcete-li takový měnový pár nakoupit (long), zajímá vás cena ask, která vyjadřuje, kolik CAD zaplatíte, nakoupíte-li 1 USD. Chcete-li takový měnový pár prodat (short), pak vás zajímá cena bid, která vyjadřuje, kolik CAD dostanete za 1 USD. Stejně jako ve směnárně.
Když nakupujete měnový pár USD/CAD nakupujete americké dolary (USD) a prodáváte kanadské (CAD). Když prodáváte měnový pár USD/CAD, prodáváte americké dolary (USD) a nakupujete kanadské (CAD).
Pamatujte, že ask je vždy větší než bid. Rozdíl mezi bid a ask se nazývá spread. Čím je tento spread větší, tím horší to pro vás jako pro obchodníka je, protože trh musí urazit větší vzdálenost, aby pokryl pouze tento cenový spread.
Thomas
28-08-2019, 01:24 PM
8. Co je lot a pip?
Lot a pip jsou další důležité metriky, se kterými se jako začátečník setkáte. Co přesně znamenají?
Co je to lot?
Lot znamená standardizované množství aktiva, se kterým se obchoduje. Jeden lot často vyjadřuje 100 000 jednotek dané měny. Využívány jsou také části lotu – mini lot (0,1 lotu neboli 10 000 jednotek) a mikro lot (0,01 lotu neboli 1 000 jednotek).
Co je to pip?
Pip je nejnižší hodnota, o kterou se určitý měnový pár pohybuje. Jeho velikost se dělí podle toho, zda broker používá zapisování měnových kurzů se 4 desetinými místy a nebo 5 desetinnými místy. Záleží také na likviditě na trhu.
Co je to pip kalkulačka?
Pip kalkulačka umožňuje přepočet pipů na základě počtu zadaných pipů a velikosti lotu (kontraktu). Výsledek je přepočítán do amerických dolarů. Tímto způsobem se dá spočítat hodnota, zisk či ztráta na každém obchodě. Zde se můžete podívat, jak vypadá taková pip kalkulačka.
Thomas
28-08-2019, 01:25 PM
9. Jaký kapitál je optimální k začátku obchodování forexu?
Je vhodné použít pouze kapitál, který můžeme postrádat a nepotřebujeme ho k živobytí. Jinak nám hrozí, že naše psychika bude negativně ovlivněna tím, že si nebudeme chtít brát své ztráty, jelikož si je jednoduše nebudeme moci dovolit. Toto ale trh nezajímá.
Stejně tak bychom neměli obchodovat s příliš nízkým kapitálem, který bude znamenat, že jsme podkapitalizování a tvoříme tak pozice neúměrně velké k našemu účtu jen, abychom obchodovali s něčím, co nám stojí za náš čas. Tato situace může vést k většímu poklesu a opět deformaci naší psychiky, když vidíme, že například jedna pozice nám právě vzala několik desítek procent našeho účtu. Takové pozice se velmi těžko zavírají.
Jednoduché pravidlo je vypočítat si očekávaný měsíční zisk v pipech, vynásobit jej plánovanou velikostí pozice, kterou si můžeme dovolit na základě našeho money managementu a zamyslet se jestli nám výsledná hodnota stojí za ten čas, který do toho vložíme.Pokud je to váš první účet, vězte, že je velká pravděpodobnost, že budete nejdříve ztrácet. Částku a pozice držte raději nižší i za cenu neefektivity vynaloženého času z pohledu peněz. Vězte, že je to investice do budoucna.
Pokud se chcete obchodováním živit, je vhodné připravit si částku v objemu nad 200 000 CZK, abyste měli, alespoň nějakou šanci na přijatelný money management.
Thomas
28-08-2019, 01:25 PM
10. Kolik mohu na forexu vydělat?
Tolik kolik vám vaše hlava dovolí. Pokud obchodujete diskréčně, ne dle předem pevně nastavených pravidel, je to vše jen a jen o vás. Trh není váš nepřítel, tím jste vy!
Proč Larry Williams dokázal opakovaně vydělat 10 000 % za rok a někteří roky jen a jen ztrácí? Má snad kouzelnou myš? Ne, má to v hlavě srovnané!
Vydělávat lze desítky i stovky procent měsíčně, stejně tak, ale lze i ztratit celý účet za jediný den či hodinu. Klíčem je nalézt stabilní rovnováhu, která naší hlavě dovolí být v psychické pohodě a vydat ze sebe ta nejlepší rozhodnutí. Jedině tak můžeme dlouhodobě uspět.
Thomas
28-08-2019, 01:26 PM
11. Jaké jsou základní rady pro obchodování forexu?
Obchodování je běh na dlouhou trať, nespěchejte nebo zakopnete.
Představte si, kde budete za pět let, pokud budete každý den činit stejná rozhodnutí, která právě činíte. Líbí se vám obraz, který vidíte?
Na trhu vždy bude příležitost vydělat a prodělat peníze. Nic vám neuteče.
Vzdělávejte se neustále. Obchodování je souboj myslí, trénujte a posouvejte tu svou nebo zůstanete pozadu.
Trh má vždy pravdu, i když ji nemá.
Thomas
28-08-2019, 01:26 PM
12. Jak začít obchodovat forex?
Jak se stát forexovým obchodníkem? Pokud chcete přistoupit k reálnému obchodování, měli byste zvážit hlavně brokera, u kterého tak učiníte. Někteří brokeři mají své služby nastaveny tak, že mají stejné zájmy jako klienti a můžete je tak nazývat svými partnery na cestě za úspěchem. Jedná se o ECN brokery, kteří zprostředkovávají přístup na mezibankovní trh.
Obchodní model jiných brokerů však může být nastaven tak, že jejich zájem je opačný než zájem klientů. Vzniká tak konflikt zájmů mezi klientem a brokerem. Vyhledávejte takové podmínky, kdy broker neprofituje z vašich ztrát, ale pouze z komisí, které za obchody zaplatíte. Zaručíte si tím, že broker má zájem, abyste obchodovali co nejdéle. A obchodovat dlouhou dobu ztrátově lze jen těžko.
Jelikož obchodování rozhodně není běh na krátkou trať, měli byste se zaměřit i na to, jak je váš budoucí broker stabilní, jakou nabízí platformu, jakou má reputaci, jak jsou vaše prostředky chráněny a jak vám jeho zaměstnanci dokáží pomoci.
Není to jen o poplatcích, i když jsou samozřejmě nejviditelnější a nejsnáze porovnatelnou částí výběru daného brokera.
Thomas
28-08-2019, 01:27 PM
Obchodujte forex online 24/5
O forexu by se toho dalo napsat ještě hodně, účelem tohoto článku ale nebylo podat zcela vyčerpávající výklad forexového trhu, ale spíše nastínit jeho zvláštnosti a specifika. Shrňme to nejdůležitější:
Forex se obchoduje na páku, která umožňuje získat nebo ztratit násobně více za násobně kratší čas.
Forex se obchoduje 24 hodin denně, 5 dní v týdnu.
Forex se kótuje vždy v páru (kupř. EUR/USD), kde první měna je vyjádřena v jednotkách měny druhé.
Forex je extrémně likvidní a můžete tam obchodovat jak obrovské pozice (v řádech milionů či stamilionů EUR) tak i velmi malé pozice (v řádech jednotek EUR)
Forexový trh je výrazně sycen makroekonomickými fundamenty. Konkrétní měna reaguje na ekonomické ukazatele konkrétní země, na vyjádření centrálních bank, na úrokové míry, na inflaci apod.
Zajímá-li vás obchodování na forexu více, doporučil bych sledovat některé z našich webinářů, které se forexovému obchodování věnují. Obchodujte forex online s Instaforex a přihlašte se k odběru forexového newsletteru ForexEdge, který vychází každých 14 dní vždy ve čtvrtek.
Thomas
28-08-2019, 01:28 PM
11 tržních korelací, které by měl používat úspěšný trader
Každý obchodník hledá něco, co mu poskytne výhodu či náskok před ostatními. Obchodování jako takové je jedna velká soutěž, kde na jedné straně jsou vítězové a na druhé poražení. Jako v každé soutěži na sobě musíme neustále pracovat. Stát na místě znamená nechat se předběhnout konkurencí.
Seznam 11 tržních koleracíOpravdu slušný náskok vám může dát pochopení korelací mezi jednotlivými aktivy. V takovém případě totiž analyzujete náladu na trhu jako celek. Váš odhad je přesnější a pokud se něco změní, zjistíte to dříve.
V tomto článku vám představíme 11 korelací, které by měl každý trader i investor znát. Uchovejte je v paměti a získáte tak náskok před ostatními.
1. Akciové indexy a zajišťovací instrumenty
Je to jednoduché pravidlo. Když jdou akcie dolů, na trzích je strach. Když mají investoři strach, kupují aktiva, která jsou méně citlivá na světovou ekonomickou situaci a v minulosti si v obdobích krizí držela svou hodnotu.
Mezi tyto aktiva patří zejména drahé kovy (zlato, stříbro, platina,..), japonský jen a státní dluhopisy. V případě propadu akcií se chovají často inverzně, stoupá jejich hodnota.
Například pouze růst drahých kovů neznamená vždy očekávaný propad akcií. Je třeba vnímat obrázek jako celek a dívat se jestli posilují všechna riziková aktiva také jako celek a akcie zároveň ztrácí momentum. Jinak to může znamenat pouze vyšší poptávku po komoditách a ochotu investorů nedržet hotovost.
Thomas
28-08-2019, 01:29 PM
2. Ropa a akciové indexy
Poptávka po ropě je velmi závislá na světové ekonomické situaci. Nižší ekonomická aktivita = méně vyrobeného produktu = menší potřeba dopravy produktů = menší poptávka po ropě.
Klesající indexy jsou většinou spojeny s ekonomickými problémy a ropa je tak silně ovlivněna jejich vývojem.
3. CAD a ropa
Pro kanadskou ekonomiku je ropa důležitým produktem. Cena ropy ovlivňuje ekonomiku a její budoucí příjmy z prodeje ropy. Hodnota ropy a kanadského dolaru spolu často pozitivně korelují, když stoupá cena ropy, posiluje i CAD.
4. USD, NZD.USD a USD.CAD
Všechny tyto měny patří zemím, které náleží do podobné skupiny ekonomik, které jsou závislé na vývozu a tak značně na celkové geopolitické situaci. Austrálie je závislá na vývozu kovů, Kanada na ropě a pro Nový Zéland jsou důležité potraviny.
Tyto měny mají tendenci se pohybovat podobně. Když posiluje AUD.USD, bude posilovat NZD.USD a oslabovat USD.CAD.
Korelace AUD.USD a NZD.USD = 72,1 %
Korelace AUD.USD a USD.CAD = – 95 %.
Korelace měnových párů AUD.USD, NZD.USD a USD.CAD
Zvětšit
Graf zobrazuje korelace zmíněných párů přímo z obchodní platformy . USD.CAD se chová inverzně, jelikož je kanadský dolar až druhý v měnovém páru.
Thomas
28-08-2019, 01:31 PM
5. Akciové indexy a AUD.USD
Jelikož ekonomická situace zemí velmi ovlivňuje jejich vývoz, existuje zde logický vztah mezi pohybem měn citlivých na vývoz a akciových indexů. Stabilně stoupající hodnota australského dolaru často vypovídá o pozitivním názoru na celkovou geopolitickou situaci, která je nutná pro stabilně a zdravě stoupající indexy.
Nyní se nám utváří celkový obrázek, kdy vidíme, že vše má řetězově vztah na vše. Nemusí nám být na první pohled jasné, co pro nás může znamenat velmi zřejmý stoupající trend na páru USD.CAD pro naši pozici na zlatu. Můžeme si to ale přiblížit skrze řetězec vztahů, které si můžeme odvodit od výše zmíněných korelací.
Pokud je například na USD.CAD silný stoupající trend, bude to pravděpodobně znamenat klesající tendence na ropě. Ropa má tendenci klesat, když je horší ekonomická situace, což sebou nese tlak na pokles indexů. Pokles indexů sebou často nese strach a zájem o zajišťovací aktiva. Zlato by z tohoto řetězce mělo vyjít jako potenciálně rostoucí aktivum.
Vhodné je vnímat všechny korelace jako celek. Dokážeme tak odvodit, kdy je na trhu strach, který se velmi často promítne do všech instrumentů a korelace zafungují perfektně, a kdy se jedná pouze o převis nabídky či poptávky na některém z instrumentů z řetězce.
Korelace neznamenají garanci, ale jsou dobrým vodítkem pro určení trendů. Pokud známe korelace, analyzujeme více podkladů, čímž si utvoříme celkový názor, ne pouze jeden, který na daném aktivu může být zkreslen.
Thomas
28-08-2019, 01:31 PM
6. Zlato a USD.JPY
Korelace – 82,40 % znamená velmi negativní vztah. Když zlato stoupá, pár USD.JPY klesá. Zlato a japonský jen se pohybují velmi podobně. Aktiva se chovají velmi podobně zejména v období poklesu akcií, kdy je hlavním faktorem na trhu strach. V období růstu vstupují do hry zejména ekonomické faktory, například národní ekonomické veličiny USA a Japonska a průmyslová poptávka po zlatě.
7. JPY a DAX
Korelace 60,4 %. Obě aktiva jsou velmi volatilní a citlivé na jakoukoli změnu situace na trzích. Pokud klesá riziko, stoupají často oba podklady. Pár AUD.JPY je výborný indifikátor strachu na trzích sám o sobě, jelikož v sobě spojuje dvě měny velmi silně reagující na geopolitickou situaci.
8. CZK a USD.JPY
Korelace -75,7 %. Vztah plyne hlavně z páru EUR.USD, který má dominantní vliv na vývoj síly EUR v páru EUR.CZK a síly USD v USD.JPY.
9. Zlato a stříbro
Zlato vs stříbro (tržní kolerace)Korelace 73,1 %. Zlato je standardně volatilnější a více reaguje na strach na trzích. Stříbro je spíše závislé na průmyslové poptávce, jelikož má i vyšší průmyslové využití.
Například nastane-li situace, kdy se propadají akcie a zlato stoupá a stříbro nikoliv, můžeme očekávat, že po zastavení propadu by se zlato mělo rychle vrátit níže, jelikož vzestup byl způsoben pouze strachem a nikoliv celkovou poptávkou, která by se odrazila i na stříbru.
10. USD a USD.CZK
Korelace – 94,1 %. EUR a CZK patří do stejného koše evropských měn a pohybují se stejně. Pokud chceme učinit obchod na USD.CZK, měli bychom se podívat i na EUR.USD, jestli i tam vypadá situace dle našeho názoru.
11. USD a CHF.JPY
Korelace 77,6 %. Hlavním důvodem korelace je negativní vztah AUD k riziku a naopak pozitivní vztah japonského jenu v druhém páru.
Jsou popsané korelace směrodatným vodítkem?
Tyto korelace se časem mohou měnit, proto je nutné je průběžně sledovat a měnit názor na jejich důležitost. Fundamentálně se jejich logika nemění, avšak je nutné mít na paměti proměnlivou sílu korelace a také možné časové zpoždění.
Jako vodítko pro komplexní analýzu je však můžete nepochybně využít. Pokud tak budete činit, budeme mít náskok. Budete lepší obchodník či obchodnice.
Thomas
28-08-2019, 01:33 PM
VIX Index: Vše co je nutné vědět o indexu volatility
Index VIX, neboli index volatility, je pro investory horkým tématem. Často se o něm hovoří jako o indexu strachu. Odráží totiž aktuální nervozitu na trzích.
Ne každému je ale jasné, co přesně index VIX říká.
V tomto článku si toto rozvedeme a ukážeme si, co vlastně index volatility ukazuje a jak z něj profitovat.
Témata na které se zaměříme jsou následující:
Co je to index VIX
Co představuje volatilita
Jak index VIX napovídá investorům
Vliv VIXu na cenu opcí
Derivátové produkty na VIX
Problémy spojené s obchodováním podle VIXu
Co je to index VIX
Index VIX je měřítkem volatility na trzích. Jeho hodnota je odvozena z implicitní volatility opcí na S&P 500 index. Do výpočtu se zahrnují call a put opce, které mají do expirace 23 až 37 dní. V průměru se tedy bavíme o opcích s 30 denní expirací, jejichž implikovaná volatilita slouží jako základ pro výpočet hodnoty VIXu.
Co představuje volatilita
Voatilita značí kolísavost ceny určitého aktiva. Ukazuje, jak moc a jak často se cena mění. Volatilita znamená pohyblivost ceny. Je-li volatilita velká, cena se pohybuje rychle a výrazně, index VIX roste. Je-li malá, cena se pohybuje pomalu a táhle, index VIX klesá.
S volatilitou roste míra rizika. Je-li velká volatilita, rizikovost se zvyšuje, je-li malá, snižuje se.
Mluvíme-li o volatilitě, musíme připomenout, že existují dva typy. Historická volatilita a implikovaná volatilita. Historická volatilita jednoduše ukazuje, jak moc se cena hýbala v minulosti. Implikovaná volatilita je volatilita očekávaná do budoucna. Vzhledem k tomu, že index VIX je počítán z implikované volatility, budeme se v tomto článku věnovat pouze jí.
Co index VIX říká investorům?
Jak jste si asi sami všimli, volalita akcií či jiných aktiv roste v časech nejistoty, strachu nebo ohrožení. Pakliže cena padá, padá zpravidla mnohem rychleji a prudčeji než když roste. Investoři v tu dobu panikaří, zbavují se pozic, roste volume a roste i volatilita. V propadech je index VIX výrazně vyšší.
Když cena naopak roste, je pohoda a klid, index VIX je na nízkých hodnotách. Viděli jsme to v posledních měsících na akciových trzích v USA, kdy se VIX dostával na své historicky nejnižší hodnoty vůbec. Zpravidla i pohyb vzhůru je táhly, pomalý a dlouhý. Proto se i nákupní pozice nazývají „long“ (tedy dlouhé, s předpokladem, že takový obchod budeme držet dlouho), zatímco prodejní jsou „short“ (tedy krátké).
Obecně lze tedy říct, že VIX roste v případech, kdy cena akcií nebo akciových indexů klesá a klesá v případech, kdy cena akcií roste.
Po zvolení Donalda Trumpa akcie opět začaly nabírat na síle a od prosince vytrvale rostly. Index VIX v tu dobu oslaboval až se nakonec dostal na nejnižší hodnoty vůbec.
Hodnota VIXu ale neukazuje pouze inverzní korelaci mezi ním a akciemi. Vzhledem k tomu že je odvozen od implikované volatility, ukazuje i na možný denní pohyb podkladu (tedy v tomto případě indexu S&P 500). Je li kupř VIX hodnota 20, lze dopočítat očekávaný pohyb.
K tomu, abychom se dostali k výsledku, musíme vydělit VIX hodnotou 16. Číslo 16 nespadlo jen tak z nebe, jedná se o odmocninu z počtu všech obchodních dní v roce (256). Je-li hodnota VIXu 20, říká nám, že na základě opčních cen se očekává denní pohyb S&P 500 o 1,25 % (20/16 = 1,25). Kdybychom měli VIX kupř. na hodnotě 10, pak by očekávaný denní pohyb byl citelně menší.
Thomas
28-08-2019, 01:34 PM
Vliv VIXu na cenu opcí
Hodnota VIXU pochopitelně ovlivňuje i cenu opcí. Zvýšená volatilita má za následek, že cena opcí roste. Je to logické, protože ten, kdo opci vypisuje, se vystavuje většímu riziku. Na druhou stranu ten, kdo opci kupuje, má větší pravděpodobnost, že opce vyexpiruje v penězích.
To také vysvětluje, proč put opce mimo peníze jsou obecně dražší než call opce mimo peníze. Nakoupení put opce se totiž lze zajistit proti nechtěnému propadu. Pakliže se pokles uskuteční, nakoupená put opce získá ještě více na ceně, protože se zvýší i volatilita.
V případě call opce toto ale neplatí. S rostoucí cenou akcií se totiž volatilita spíše snižuje a proto nakoupená call opce nebude mít o moc vyšší hodnotu. Snížená volatilita zabrání, aby vnitřní hodnota koupené call opce vyrostla.
Deriváty VIXu
Samozřejmě je možné reagovat na změnu VIXu díky jeho derivátům. Jedním z nejpopulárnějších je VIX futures. Díky němu lze spekulovat na změnu oběma směry.
Tento futures je také dostupný ve své evropské variantě. Je mezi nimi ale podstatný rozdíl, zatímco americký VIX futres má multiplikátor 1000, evropský, který se váže na Euro Stoxx 50 má multiplikátor desetkrát menší.
Mimo futures lze obchodovat i jiné derivátové produkty, pakliže chce člověk spekulovat na změnu volatility. Oblíbenými produkty jsou ETF trhy. Jedním z nich je kupř. VXX, který se využívá buď čitě na spekulaci, nebo na zajšťování pozic.Vzhledem k tomu, že tento ETF je hodně používán na krátkodobé spekulace, při dlouhodobých obchodech se ztrácí část profitu díky přerolovávání (tzv. contango).
Problémy spojené s obchodováním VIXu
Problém contanga, který jsme zmínili výše se netýká pouze jednoho ETF trhu. Týká se prakticky všech ETF trhů, které opisují cenu futures kontraktů, jež je třeba rolovat.
Jako contango se označuje situace, kdy se aktuální (spotová) cena aktiva pohybuje níže, než cena budoucích kontraktů (futures). Čím více do budoucna se díváme, tím větší může být cenový rozdíl. Dole na grafu je situace názorně.Futures na VIX prakticky vždy obsahuje contango. Chcete li ragovat na zvyšující se volatilitu v delším časovém období, prakticky vždy musíte počítat s negativní zátěží contanga.Tabulka nahoře ukazuje hodnotu indexu VIX a na něj navázaných futures s různými expiracemi od března do září. Pakliže byste chtěli reagovat na zvyšující se volatilitu mohli byste nakoupit VIX futures. Co je ale potřeba si všimnout, je skutečnost, že čím delší je expirace, tím vyšší bude cena (poslední sloupec v tabulce).
Rozdíl mezi VIX indexem a jeho futures v první (březnové) expiraci byl „jen“ 0,80 bodů. Podíváte-li se ale na další expirace, kupř. na poslední (v září), uvidíte, že jeho cena je 17,55. Jinými slovy, pakliže byste nakoupili tento futures a drželi jej až do 20. září, musel by index VIX vyrůst o 5,50 bodů abyste se vůbec dostali na nulu.
Obchodovat nějaké produkty spojené s VIXem může být dobrá volba. Ať už pro hedžování pozic, nebo čistě spekulativně. Vždy je potřeba se seznámit dostatečně se všemi riziky a záludnostmi, vní, co byste, které trading s nimi přináší. Contango je to hlavní, co je potřeba zvážit.
Thomas
28-08-2019, 01:36 PM
6 nejdůležitějších investičních trendů pro rok 2019
Nejžhavějšími loňskými investičními trendy v roce 2018 byly kryptoměny (Bitcoin, Blockchain & Co.) na začátku roku a marihuanové akcie. Pokud investoři naskočili však na rozjetý vlak okolo těchto 2 fenoménů, mohli značně zhodnotit investované finance.
Jaké investiční trendy mohou být žhavými kandidáty pro letošní rok?
Dnes se podíváme na to, která investiční témata přinesou nejlepší návratnost v roce 2019. Která odvětví a trendy můžete použít jako investor k efektivnímu zhodnocení vašich financí.
Investiční bubliny
Investoři často s rostoucími cenami ignorují rizika, které prudký nárůst hodnoty daného aktiva obnáší. Obzvláště soukromí investoři často odmítají uzavřít své ziskové pozice před splasknutím investiční bubliny – viz bitcoin.
Dokonce i akcie bankrotujících společností, které se rychle přejmenovali tak, aby do názvu společnosti zahrnuli slovo blockchain nebo cannabis (v některých případech dokonce obojí), vypadali jako horcí kandidáti.
To, že mnoho investorů následně utrpělo hořké ztráty, nebylo překvapením. Oba případy projevovali známky klasické investiční bubliny. Vedle přejmenování bankrotujících společností by si zvláštní pozornost měl vždy vyžádat zejména prudce rostoucí cenový vývoj s dvojcifernými procentuálními denními zisky. Investiční bublina pak často splaskne během velmi krátké doby.
V případě bitcoinu a blockchainu jsme tuto událost zaznamenali na začátku roku 2018. Nafouknutý marihuanový sektor ztrácí svoji půdu pod nohama od legalizace konopí v Kanadě na začátku roku 2018. Splasknutí bubliny vede ve většině případů k dlouhodobějším sestupným trendům, dokud cena neklesne na přijatelnou tržní hodnotu.
Předpokládejme, že oba výše zmíněné trendy z minulého roku již procházejí či prošly korekcí. I když je pravděpodobné, že jejich ceny budou neustále více či méně kolísat. Mnoho nedbalých investorů utrpělo ztráty a nyní čekají – možná marně – na opětovné dosažení vstupních cen.
Vstupní příležitost pro investory po korekci
Po zotavení farmaceutických akcií na začátku roku 2018 dorazil farcameutický index zpět na hodnotu 200 bodů. Při prvním pokusu se však resistenci z roku 2015 nepodařilo překonat. Následovalo několik drobnějších odražení a nyní je farmaceutický index počtvrté za sebou během relativně krátké doby před hranicí 200 bodů. Otázkou tedy je, kdy se býkům povede prorazit silnou bariéru, což by otevřelo prostor pro ohromný potenciální nárůst.
Nyní, když více než 2 roky byla většina farmaceutických akcií spíše holubičí na akciovém trhu, může být pro dlouhodobé investory zajímavá příležitost k nákupu. Obzvláště v ekonomicky slabších dobách jsou konzervativnější farmaceutické akcie stabilizujícím faktorem vašeho portfolia. Kromě toho jsou vyhlídky na růst opět slibné.
Naději do průmyslu přináší především výzkum a vývoj nových produktů. Schválení nových léků by mělo v roce 2019 dát tomuto odvětví nový impuls. V pořadí čeká mnoho slibných léků na jejich regulační schválení. I při dalším pokusu mohou být léčiva schopna překonat korekční fázi a starou rezistenci. V následujících odstavcích naleznete nejslibnější farmaceutické akcie pro rok 2019.
Thomas
28-08-2019, 01:36 PM
6 nejdůležitějších investičních trendů 2019
Investiční trend č. 1: Zlato: Nový lesk v roce 2019?
Stejně jako v předchozích letech, rok 2018 nebyl pro zlato příliš přívětivý. Po low hodnotě 1 160 USD v polovině roku drahý kov posílil na konci prosince 2018, přičemž rok uzavřel ve skromné ztrátě 2 %. Vypočteno v eurech, cena vzrostla o několik procentních bodů ve srovnání se základní hodnotou od začátku roku 2018. Mírný výkon měl několik důvodů. Na jedné straně se investoři zaměřovali především na americké akcie. Na druhé straně fyzická poptávka po zlatých mincích a zlatých prutech zůstala dlouhou dobu na velmi nízké úrovni. Rostoucí úrokové sazby v USA pravděpodobně zlatu neprospěly, protože čím vyšší je skutečná úroková míra, tím méně lukrativní je investice do zlata.
Existují však první známky změny nálady. Podle Světové rady pro zlato (WGC) se čisté nákupy zlata centrálními bankami ve třetím čtvrtletí roku 2018 zvýšily o 22 % na 148 tun, což je nejvyšší míra od roku 2015. Nicméně hladina je stále nízká, jelikož v roce 2017 klesla poptávka po zlatě na sedmileté minimum na méně než 400 tun. Hlavním důvodem výrazného nárůstu byla ruská centrální banka, která rozšířila své zlaté podíly o 92 tun a poprvé držela více než 2 000 tun zlata.
Nízká cenová hladina však zřejmě také přivedla mnoho investorů k nákupu zlata. Poptávka po investičním zlatě se nakonec ve třetím čtvrtletí roku 2018 výrazně zvýšila o 28 % na 298 tun. Podle WGC bylo zlato poptáváno zejména v Číně a Íránu. Vzhledem k tomu, že akciový trh několik měsíců neběží hladce, mnoho investorů hledalo alternativu k akciím.
Odborníci na zlato očekávají, že centrální banky v některých zemích, jako je Rusko, Čína, Kazachstán nebo Turecko, budou i nadále masivně zvyšovat svou držbu zlata. Kromě toho se očekává, že v roce 2019 se fyzická poptávka po zlatě výrazně zvýší v důsledku problémů, jako je brexit nebo nadcházející evropské volby, a to se projeví na vzestupných cenách.
Existuje mnoho způsobů, jak lze investovat do zlata a těžit tak z nového rozmachu zlaté komodity: nákup zlata ve fyzické formě v podobě zlatých prutů a zlatých mincí, zlatých certifikátů, zlatých fondů či zlatých ETF. Nejlepší je však umístit do portfolia dvě až tři zvláště silné akcie těžařů zlata.
Thomas
28-08-2019, 01:37 PM
Investiční trend č. 2: E-mobilita, vodíkové a palivové články: Revoluce na automobilovém trhu
Dalším horkým tématem roku 2019 je elektronická mobilita včetně vodíkových a palivových článků. Automobilový trh je v pohybu: od roku 2011 se počet elektromobilů prodávaných na celém světě každých 15 měsíců zdvojnásobil. A pouze v loňském roce se podle Globálního výhledu elektrických vozidel (IEA) počet elektrických a plug-in hybridních automobilů na silnicích zvýšil o 54 % na přibližně 3 miliony. Trend e-mobility je nezastavitelný. Již v roce 2022 by měl být jeden z deseti nově vyrobených vozů na celém světě poháněn elektrickým motorem. Téma e-mobility se rozvíjí na všech úrovních: kromě elektromobilů zahrnuje toto odvětví také elektrická kola, motocykly, užitková vozidla a autobusy.
Po mnoho desetiletí se na automobilovém trhu stalo relativně málo. Nyní je však svět automobilů v transformaci a dny běžného spalovacího motoru jsou sečteny. Budoucnost patří e-mobilitě. Podíl automobilů s hybridním pohonem nebo elektromotorem v nadcházejících letech výrazně poroste. Odborníci očekávají, že počet nově prodaných elektrických automobilů poroste z jednoho milionu vozidel v roce 2017 na pět až šest milionů vozidel ročně nejpozději za tři roky. To by odpovídalo tržnímu podílu přibližně pěti až sedmi procent. Trend, který nelze zastavit, nepochybně povede k velkým změnám a deformacím v automobilovém a dodavatelském průmyslu a přinese vítěze a poražené.
Vedle průkopníka elektrických automobilů Tesla existuje v oblasti e-mobility také řada technologických a dodavatelských společností, které z nárůstu elektrického pohonu budou silně těžit. 3 nejlepší akcie e-mobility naleznete zde.
Kromě elektromobilů s bateriemi a hybridními motory je technologie palivových článků považována nejslibnější palivo pro dopravu budoucnosti. Co se týče výkonu, palivový článek trumfuje každý běžný spalovací motor, přičemž daleko méně znečišťuje životní prostředí.
Podle prognózy Německé technické federace (VDMA) se očekává, že trh s palivovými články bude v roce 2020 činit přibližně dvě miliardy EUR. Ve srovnání s rokem 2017 by to byl desetinásobek tržeb. Velká část explozivního růstu bude pravděpodobně pocházet z automobilového průmyslu: podle společnosti Navigant Research bude do roku 2024 celosvětově prodáno téměř 230 000 automobilů a autobusů s technologií palivových článků. Není divu, že na akcie palivových článků se zaměřuje stále více investorů. Většina společností v tomto odvětví je však stále ve ztrátě kvůli obrovským nákladům na výzkum a vývoj. To se však ve střednědobém horizontu pravděpodobně změní.
Thomas
28-08-2019, 01:37 PM
Investiční trend č. 3: Lithium a kobalt – zdroje do baterií: Návrat po korekci ceny?
Trend ohledně e-mobility pomáhá růst také ostatním průmyslovým odvětvím. Poté, co suroviny lithia a kobaltu prošly silnou korekcí po výrazném nárůstu v roce 2018, mohly se ceny vyhledávaných těžebních produktů v roce 2019 znovu zvýšit. Protože poptávka po bateriích a dalších řešeních pro ukládání energie enormně roste zejména díky rozmachu e-mobility.
Lithium, nejlehčí ze všech kovů, má mnoho využití. Vedle baterií má lithium své uplatnění při výrobě skla, keramiky, maziva a klimatizací. Nejsilnější potenciál však slibuje využití suroviny pro skladování elektřiny, protože pro výrobu baterií je potřeba obrovské množství lithia.
Například výrobce elektrických automobilů Tesla plánuje vystavit několik tzv. gigatováren, aby uspokojil svoji vlastní spotřebu baterií. Mimochodem, nejen pro elektromobily, ale také pro skladování elektřiny v soukromých domácnostech, například v kombinaci se solárními systémy má lithium své využití.
Očekává se, že počet nově prodaných elektrických automobilů v příštích letech vzroste na pět až šest milionů vozidel po celém světě, což odpovídá tržnímu podílu přibližně pěti až sedmi procent. K zajištění výkonu 1 kW / h je v současné době zapotřebí přibližně 150 g lithia. Očekává se, že v závislosti na výkonu a technologickém pokroku bude mít každý elektrický vůz spotřebu lithia od 3 kg do 10 kg. Výsledkem je, že již v roce 2025 se očekává poptávka po uhličitanu lithném ve výši nejméně 250 000 až 300 000 tun. Objem trhu, který v současné době činí přibližně 210 000 tun ročně, by se tedy více než zdvojnásobil. Také z dlouhodobějšího hlediska se roční míra růstu poptávky odhaduje na 10 % až 14 %.
Po smíšeném roce 2018 z hlediska lithiových akcií, by mohly letos být tyto společnosti mezi vítězi. Závod podíl na trhu s elektromobily nutí výrobce automobilů a baterií k zajištění dlouhodobě vysokého množství suroviny. Investoři mohou z tohoto fenoménu těžit nákupem nejlepších lithiových akcií v roce 2019.
Kromě lithia je kobalt základní surovinou pro výrobu dobíjecích baterií. Poté, co se cena kobaltu mezi rokem 2016 a začátkem roku 2018 čtyřnásobně zvýšila na více než 90 000 USD za tunu, na konci roku 2018 prošla silnou korekcí a vrátila se na cenu 55 000 USD za tunu. Důvodem byla dočasná nadměrná nabídka, která by měla být znovu snížena v roce 2019. Na základě této atraktivní počáteční úrovně mohl kobalt v roce 2019 nastartovat novou cenovou rally.
LYNX TIP: Zaujalo vás investování do baterií a elektromobility? Přečtěte si doporučení na 3 nejlepší elektromobilové akcie pro rok 2019.
Kobalt je spolu s lithiem jedním z kovů, které jsou nezbytné pro výrobu elektrických autobaterií a smartphonů. Kobalt je důležitou součástí lithium-iontových baterií. Současně umožňuje rychlé nabíjení baterií s vysokou hustotou energie. Přestože se provádí intenzivní výzkum technologických alternativ, kobalt bude výhledově nenahraditelný pro průmysl e-mobility a skladování energie vůbec.
Světově zásoby kobaltu činí asi 25 milionů tun. Kobalt se získává hlavně z měděných a niklových rud. Téměř dvě třetiny světového kobaltu pochází z Demokratické republiky Kongo, kde se nachází šest z deseti největších kobaltových dolů. Významná ložiska jsou také v Austrálii, na Kubě, na Filipínách, v Zambii, Kanadě, na Madagaskaru, v Rusku, v Maroku nebo v USA.
Bohužel zatím neexistuje kobaltový ETF odrážející cenový vývoj kovu. Jedinou formou investice tedy zůstává investice do kobaltových akcií.
Thomas
28-08-2019, 01:38 PM
Investiční trend č. 4: Průmyslový internet věcí: Automatizace ekonomiky
Rostoucí digitalizace ekonomiky vede k vážným změnám, zejména ve výrobě, a má obrovské dopady na moderní pracovní svět. Stále více výrobních procesů je digitalizováno moderními IT systémy, které fungují automatizovaně a pokud možno autonomně. Tento trend je někdy označován jako Industry 4.0, ale spíše je známý pod pojmem „Průmyslový internet věcí“ (IIoT). A právě z tohoto fenoménu by v následujícím roce mohlo vzejít několik vítězů.
Označení „4.0“ znamená, že po parním stroji, montážní lince a elektronice / IT nyní začala čtvrtá průmyslová revoluce. V inteligentních, digitalizovaných továrnách budou v budoucnu složité výrobní procesy digitálně propojeny prostřednictvím společné datové platformy založené na senzorech, aby samy mohly organizovat práci a umožňovat tak zvyšování produktivity. Umělá inteligence by měla fungovat na bázi samoučících strojů, které mohou reagovat situačně nebo brát v úvahu empirické hodnoty a velké množství dat.
Lidé, stroje, společnosti a produkty jsou vzájemně propojení. V průmyslu 4.0 tak probíhají všechny výrobní a logistické procesy co nejpružněji a nejefektivněji. Inteligentní síť již neoptimalizuje jediný výrobní krok, ale celý řetězec tvorby hodnot napříč společnostmi. Například „promyšlený“ výrobní robot může dodavateli předat potřebné údaje o objednávce, výrobě nebo stavu zásob v reálném čase.
Kromě vyššího stupně automatizace povede průmysl 4.0 ke zlepšení zabezpečení kvality, rychlejšímu přizpůsobení výroby a zásadně přesnějšímu a flexibilnějšímu řízení všech výrobních procesů. Zejména společnosti v oblasti senzorové technologie, robotiky, strojírenství, IT bezpečnosti a elektrotechniky jsou předurčeny k tomu, aby převzaly vedoucí role v oblasti průmyslu 4.0. Není tedy pochyb o tom, že vznikající miliardový trh bude produkovat také řadu vítězných akcií. Zde najdete tři nejlepší akcie Industrie 4.0 2019.
Thomas
28-08-2019, 01:38 PM
Investiční trend č. 5: Big data a umělá inteligence: digitální revoluce
Dnešní globální objem dat se zdvojnásobí za méně než dva roky. Nové technologie v oblasti získávání, zpracování a vyhodnocování dat pomáhají společnostem téměř ve všech průmyslových odvětvích získat stále větší ekonomické výhody z obrovské záplavy informací. Počítače jsou stále chytřejší a jsou schopny plnit stále více úkolů přesněji a efektivněji než lidé. Základem a předpokladem je co nejúplnější možná analýza obrovských nestrukturovaných dat (big data) shromážděných v obrovských serverových centrech. Pouze pořizováním, propojováním a analýzou obrovského množství dat z nich mohou počítače čerpat, učit se z nich a přijímat optimální rozhodnutí.
Trh s big data a AI řešeními se již dávno vyvinul v prosperující miliardový obchod. Velké množství technologií již umožňuje sběr a hodnocení strukturovaných a nestrukturovaných objemů dat. Oblasti aplikace se zdají téměř neomezené. Mohou to být například data ze síťových protokolů, výrobních procesů nebo obchodních transakcí. Patří mezi ně ale také lékařské obrázky, informace ze sociálních médií, aplikací, webových statistik, chování klientů v internetových obchodech nebo technické aplikace podporované senzorem.
Tato data jsou shromažďována v reálném čase, filtrována a zkoumána na vzory nebo odchylky. Počítač pak může provádět analýzy na základě všech předchozích dat a provádět jakékoli nezbytné optimalizace. Podle společnosti pro výzkum trhu Gartner by se globální trh softwaru pro analýzu dat měl do roku 2020 zvýšit na nejméně 23 miliard USD.
Thomas
28-08-2019, 01:39 PM
Investiční trend č. 6: Biotechnologický průmysl: Ziskové demografické trendy
Na Zemi je stále více lidí. Stoupá však i podíl lidí v důchodovém věku. V současné době je jedna miliarda lidí na celém světě již nad 60 let a do roku 2050 se předpokládá, že již dosáhnou 2 miliard, přičemž se předpokládá celková výše populace 9,2 miliardy. Zdraví zpravidla klesá s věkem. V 65 letech trpí kardiovaskulárním onemocněním přibližně jedna čtvrtina lidí a u 85 je to téměř polovina. Stejně tak počet diagnóz roste s věkem i u nemocí, jako je artritida, rakovina nebo Alzheimerova choroba. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) proto očekává, že náklady na zdravotní péči v zemích OECD se do roku 2050 zvýší ze 6 % HDP na 9,5% HDP.
Biotechnologický průmysl těží z rostoucí, stárnoucí střední třídy, která si může dovolit rostoucí výdaje na zdraví. Podle Evaluate Pharma jsou téměř dvě třetiny nově schválených léků založeny na výsledcích výzkumu, poznatcích a inovacích v oblasti biotechnologie. A trend nezadržitelně roste. Mnoho nemocí, jako je AIDS, hepatitida C a některé druhy rakoviny již lze efektivně léčit. Není divu, že biotechnologické společnosti, jako jsou Gilead, Biogen, Amgen nebo Celgene, v posledním desetiletí významně vzrostly jak v prodeji, tak v zisku.Hodně zdaru Thomas
Trader07
09-01-2020, 10:06 AM
Hello, na netu najdete mnoho odkazů na různé webináře a online školení, ale za mě jsou nejlepší školení přímo s obchodníkem. Při osobním kontaktu mohu přímo reagovat, když mi něco není jasně. mohu se zeptat, proč právě otevřel tento a tento obchod, proč nastavil takový a takový target a stoploss. Když chcete začít obchodovat na forexu potřebujete svého guru, který vás povede. otázkou však zůstává jak si vybrat správné
ChesterFlimb
01-12-2021, 03:21 PM
It is very a pity to me, that I can help nothing to you. But it is assured, that you will find the correct decision.
Alex Insta
02-06-2022, 08:38 AM
Zveme vás ZDARMA na živý webinář na téma "Nereálná očekávání nebo rozdíl mezi obchodováním a investováním" s Michalem Stiborem, a to ve středu 15.06.2022 v 18:00.
Jak již víte, každý potenciální zisk má potenciální riziko. Na finančních trzích existuje široká škála obchodníků a investorů, z nichž každý jde určitou cestou, aby dosáhl zisku.
Připojte se nyní a zjistěte více o rozdílu mezi obchodováním a investováním.
Jako bonus obdrží všichni registrovaní účastníci záznam z webináře ZDARMA.
Pospěšte si, rezervujte si své místo zde: https://personal.instaforex.eu/marketing/links/go/2456
Upozornění na riziko: CFD jsou složité nástroje a přicházejí s vysokým rizikem rychlé ztráty peněz v důsledku pákového efektu. 71,05 % účtů drobných investorů ztrácí peníze při obchodování CFD s tímto poskytovatelem. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak CFD fungují a zda si můžete dovolit podstoupit vysoké riziko ztráty svých peněz.
#MichalStibor #onlinewebinar #webinář #investoři #obchodníci #InstaForexEU
430
Alex Insta
06-06-2022, 12:33 PM
Neváhejte a připojte se 22. června v 18:00 k BEZPLATNÉMU živému webináři na téma ,,Obchodování forexu a komodit - základy technické a fundamentální analýzy’’ s Petrem Plecháčem.
Jak již víte, každý potenciální zisk má potenciální riziko. Na finančních trzích chtějí obchodníci i investoři dosáhnout zisku pomocí různých technik. Připojte se a zjistěte více o rozdílu mezi technickou a fundamentální analýzou.
Jako bonus obdrží všichni registrovaní účastníci záznam z webináře ZDARMA.
Pospěšte si a zajistěte si své místo zde: https://personal.instaforex.eu/marketing/links/go/2497
443
Upozornění na riziko: CFD jsou složité nástroje s vysokým rizikem rychlé ztráty peněz v důsledku pákového efektu. 71,05 % účtů drobných investorů ztrácí peníze při obchodování CFD s tímto poskytovatelem. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak CFD fungují a zda si můžete dovolit podstoupit vysoké riziko ztráty svých peněz.
#PetrPlecháč #webinář #ObchodováníForexu
Alex Insta
05-07-2022, 09:22 AM
Zveme vás na BEZPLATNÝ webinář 19. července v 18:00, a to na téma „Úvod do obchodování s kryptoměnami“ s Jakubem Kraľovanským.
Jakub je full time krypto traderem od roku 2017. Na Slovensku vede projekt Trader 2.0, kde buduje komunitu obchodníků.
Během webináře se dozvíte:
Jak a kde začít
Hlavní grafy, které musíte znát
Jednotlivá specifika krypto trhu
Nenechte si ujít příležitost zeptat se odborníka ve svém oboru a zjistit, jak investovat do kryptoměn.
Všichni přihlášení účastníci získají jako bonus ZDARMA záznam webináře.
Pospěšte si a zajistěte si své místo zde: https://personal.instaforex.eu/ru/marketing/links/go/2604
Upozornění na riziko: CFD jsou složité nástroje a přicházejí s vysokým rizikem rychlé ztráty peněz v důsledku pákového efektu. 71,05 % účtů drobných investorů ztrácí peníze při obchodování CFD s tímto poskytovatelem. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak CFD fungují a zda si můžete dovolit podstoupit vysoké riziko ztráty svých peněz.
Alex Insta
07-07-2022, 07:39 PM
Zveme vás na BEZPLATNÝ webinář 20. července v 18:00 na téma "Jak obchodovat v Bear Marketu" s Petrem Plecháčem
Právě když si myslíte, že ekonomika běží hladce a vaše portfolio neustále stoupá, z ničeho nic se objeví volatilita trhu.
Připojte se k webináři Petra Plecháče a zjistěte "Jak obchodovat v Bear Marketu" 20. července v 18:00.
✅ Co je to medvědí trh a proč k němu dochází?
✅ Jaké jsou vlastnosti medvědího trhu?
✅ Jak obchodovat v medvědím trhu?
✅ Jaké jsou obchodní techniky, které lze použít během poklesu?
Pospěšte si a zajistěte si své místo zde: https://personal.instaforex.eu/ru/marketing/links/go/2612
Alex Insta
29-07-2022, 12:29 PM
Zveme vás na BEZPLATNÝ webinář 20. července v 18:00 na téma "Jak obchodovat v Bear Marketu" s Petrem Plecháčem
Právě když si myslíte, že ekonomika běží hladce a vaše portfolio neustále stoupá, z ničeho nic se objeví volatilita trhu.
Připojte se k webináři Petra Plecháče a zjistěte "Jak obchodovat v Bear Marketu" 20. července v 18:00.
✅ Co je to medvědí trh a proč k němu dochází?
✅ Jaké jsou vlastnosti medvědího trhu?
✅ Jak obchodovat v medvědím trhu?
✅ Jaké jsou obchodní techniky, které lze použít během poklesu?
Pospěšte si a zajistěte si své místo zde: https://personal.instaforex.eu/ru/marketing/links/go/2612
Poháněno vBulletin® Verze 4.2.3 Autorská práva a kopie; 2025 vBulletin Solutions, Inc. Všechna práva vyhrazena.